Gelleråsloppet Karlskoga 2023
Gelleråsen Arena 2023-06-03 - 2023-06-04

Resultatlistor


Aquila Formula 1000
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Formula Nordic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Ginetta GT5 Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Radical Cup Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

V8 Thunder Cars
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2

Valeryds Legends Cup
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4Antal tävlande: 150

Racerapport

Ny trippelseger till Linus Granfors i Formula Nordic

Årets tredje tävlingshelg i Formula Nordic kördes under Gelleråsloppet i Karlskoga. Även denna gång var den danska Formel 4-klassen med. Tillsammans bildade de ett 24 bilar starkt startfält med hälften Formula Nordic och hälften Formel 4. Peder Saltvedt fick äntligen debutera i Nordic. Han drabbades av ett benbrott alldeles innan premiären, men nu har han kastat gipset. Hans målsättning var att genomföra helgen och känna sig för.

Dansken Mikkel Gaarde Pedersen var totalsnabbast i kvalet. Linus Granfors var bäste Nordicförare på en total fjärdeplats. Christer Otterström var näst bäst i Nordic och Oscar Pedersen trea.

Det kördes tre race under den soliga söndagen på Gelleråsen Arena. Första racet fick dock avbrytas direkt efter en startincident. Det blev omstart och då kom alla iväg som de skulle. Magnus Pedersen var snabbast med Granfors på tredje plats. Otterström var påpasslig och gick förbi Granfors och tog ledningen i Nordic, men Granfors kunde snart kontra. Granfors var på bästa åkhumör för han jagade ned danskarna i täten och övertog den totala ledningen och gick i mål först av alla! Otterström försökte hänga med, men fick nöja sig med tredje plats totalt och tvåa i Nordic. Oscar Pedersen tog tredjeplatsen.

- Jag hade nog på känn att vi skulle kunna ge Formel 4-gänget en match här, sa Granfors. Gelleråsen är ganska knixig, så de har inte lika stor fördel av sina hästkrafter här som de hade på Anderstorp. Däremot tror jag kanske inte att så många andra hade förväntat sig att en Nordic-förare skulle slå dem, så det känns lite extra kul.

I det andra racet var det åter Magnus Pedersen som tog hand om ledningen. Granfors hade inte riktigt samma fart i andra racet, eftersom vädret var lite varmare, men han ledde Nordic-klassen från start till mål och vann Nordic före Otterström och Oscar Pedersen.

Jonathan Engström fick problem med transmissionen i första racet och missade det andra racet. Han tvingades därför starta sist i tredje racet. Han gjorde en kanonstart och plockade nio placeringar redan på det första varvet! Han fortsatte att plocka placeringar och gick så småningom i mål på en total tiondeplats och femma i Nordic. I toppen var det återigen Granfors som försökte ge danskarna en kamp. Han hängde med, men kunde inte komma om. Det blev återigen tredjeplats i mål, och seger i Nordic. Det blev därmed full poängpott för Granfors som för tredje gången denna dag vann före Otterström och Pedersen.

I tabellen leder Granfors på 214 poäng före Otterström 117 poäng och Pedersen 100 poäng. Nu är det en månads uppehåll innan förarna skall åka den långa resan till Fällfors för nästa tävling.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Trippel för Peter Wiborg på Gelleråsen

Peter Wiborg och Andreas Lundin stod för stor underhållning på Gelleråsen när de båda dominerade samtliga tre race. En kamp som Wiborg avgjorde till sin fördel i alla heaten.

I lördagens tävling fick han dock kämpa länge för att nå förstaplatsen efter en mindre incident i kurva 1 när han kom i kontakt med Kjell Zetterström. Det gav Andreas Lundin en stor ledning som Wiborg gradvis tog in, för att till slut ta sig förbi när bara minuter återstod av tävlingen. Douglas Dahlström var klar trea med bäste senior Niklas Kristiansson fyra före Mikael Karlsson och Kjell Zetterström.

Söndag förmiddag bjöd på ännu en spännande tävling där Lundin jagade Wiborg loppet igenom. Efter en kort period med säkerhetsbil försökte Andreas passera Peters Ginetta, men fick se sig slagen med tre tiondelar över mållinjen. Dahlström ägde tredjeplatsen från start till mål och bakom honom körde Mikael Karlsson i mål på en fin fjärde plats. Både Niklas Kristiansson och Ola Gustavsson tvingades bryta, den senare med skadad nos och hjulupphängningar när han försökte väja för en snurrande Zetterström.

Andreas Lundin tog täten i det sista racet men det dröjde inte länge förrän Peter Wiborg var tillbaka i topp. Han vann sedan ganska klart men fick ett 10 sekunder tidstillägg för ”track limits”, vilket tillfälligt gav Lundin segern. Men Wiborg protesterade och efter granskning gav domarna honom rätt. Douglas Dahlström körde till sig en ny tredje pallplats och bakom honom vann Niklas Kristiansson ännu en gång i Senior, efter att ha startat från sista rutan. Johan Auer stod för stabil körning och kom femma med Mikael Karlsson precis bakom. Kjell Zetterström föll till sjätte plats med tekniska problem - efter att länge varit fyra. Bland övriga som kammade hem viktiga poäng kan nämnas Christopher Winroth med två 7:e platser och Johan Thunholm som var på pallen i Senior i alla tre deltävlingarna.

I sammandraget leder Peter Wiborg med 136 poäng före Andreas Lundin på 105 och Douglas Dahlström som kört ihop 103. Topp-3 i Senior är Niklas Kristiansson (44 p.), Kjell Zetterström (38) och Johan Thunholm (26).

Leif Lindström

Tommie Eliasson spräckte Andreas Nilssons segersvit på Gelleråsen

Gelleråsloppet bjöd på dramatik, heta känslor och en hel del glädje. Gladast av alla var Tommie Eliasson som lyckades spräcka den regerande mästaren Andreas Nilssons svit på tre raka segrar när han vann det andra heatet. Eliasson låg tvåa bakom Nilsson men när denne fick elproblem kunde han ta sig om och vinna med god marginal.

– Det känns bra, jag misstänkte att Andreas hade problem men jag låg på honom som en igel så segern känns rätt välförtjänt ändå. Det blev en seger med bra marginal på slutet, säger Tommie Eliasson som inledde helgen med en andraplats i det första heatet.

Minst lika glad var Filip Engdahl. Han må vara junior med han körde som en senior hela helgen. I det första heatet slutade han trea och i det andra tog han en andraplats. Placeringarna innebar också dubbelseger i juniormästerskapet där Filip nu har övertagit ledningen i tabellen. I riksmästerskapet klättrade han till en tredjeplats.

– Jag mår skitbra just nu, det här kändes bra. Det här hade jag inte väntat mig när jag vaknade upp i morse, säger Filip som äntligen, tillsammans med sin familj som hjälper honom under helgerna, verkar ha hittat rätt inställningar på bilen.

– Jag kan bara tacka mina föräldrar och min flickvän för att de gör ett så bra jobb.

Det blev en relativt säker seger för den regerande mästaren och mästerskapsledaren Andreas Nilsson i det första heatet även om han var satt under press av Eliasson inledningsvis.

I det andra heatet kom Andreas iväg bra men sjönk snart som en sten genom fältet med en misständande motor.

– Det var ett elfel, konstaterade Andreas.

Det första heatet blev en dramatisk historia. Redan under det första varvet försvann tre bilar efter ett par rejäla smällar. Värst drabbades norrmannen Stein Frederik Akre, som låg tvåa i tabellen före den här helgen. Han hamnade mitt ivägen för teamkompisen Mathias Hansen som inte hade en chans att undvika en kollision. Hela olyckssekvensen inleddes med en sammanstötning mellan Conny Brorsson och Akre, där Brorsson efter tävlingen tilldömdes en bestraffning för ojust körning.

Några varv senare var det dags igen då Linus Holgersson och Robert Möller fastnade i varandra och styrde rakt ut i gruset. Med sig tog de en helt oskyldig Johan Blomberg. Alla tre kom upp på banan igen men med skador på bilarna. Hela bilar hörde till undantaget men för de som lyckades hålla sig ifrån allt stök innebar det poäng.

Känslorna var heta i depån efteråt men trots relativt stora skador på bilarna lyckades alla deltagare komma ut till start i det andra heatet efter intensiva reparationsarbeten.

Joakim Tärnström

Underhållande racing avrundrar RCS #2

Söndagen på Gelleråsloppet började med strålande solsken och fin prognos för hela dagen. Efter ett händelserikt första race på lördagen var spänningen på topp inför race 2 med Philip Victorsson från pole position och Johan Leander bredvid. Starten blev städad och samtliga bilar i toppen kunde hålla sina placeringar under de inledande varven, men efter halva racedistansen hade Victorsson och Leander skapat en bekväm lucka ner till Petrovic och Jönsson, som nu hade en stenhård batalj. Marcus Jönsson som verkligen har hittat farten och fått visa det i sin SR3a var tydligt snabbare än Stevan, som gjorde allt han kunde för att hålla sin position. Efter flera varv med högklassig defensiv körning blev det för mycket press att stå emot och Marcus lyckades bromsa sig förbi Petrovic in i kurva 1 på det näst sista varvet – en av helgens snyggaste omkörningar!

I SR1 Cup var det också en tajt batalj mellan Andreas Andersson, Filip Svensson och Tom Hansen. Alla tre bytte positioner under loppet och pressade sina bilar till det yttersta. Men i Race 2 var det Filip Svensson som lyckades hålla undan för Andersson och tog även en extrapoäng för snabbaste varvtid i klassen.

RACE 3
Med snabbaste varvtiden från föregående heat (1:03.514) var det återigen Philip Victorsson från Pole Position i helgens sista race. Den här gången skulle han dock inte få lika enkelt att dra ifrån en jagande Johan Leander som lyckades knipa ytterligare en ny andraplats i sin första racehelg för 2023. Men Victorsson var det inget att göra åt, som kunde krönas till helgens gigant genom dubbla pole, 3st racevinster och 2st fastest lap. På tredje plats lyckades Petrovic få revansch på Marcus Jönsson som gick bort sig lite med chassiändringar inför sista racet.

Andreas Andersson lyckades närma sig Filip Svensson, som hade fått ett försprång efter en bra start i SR1 Cup. När Svensson bromsade på sig in i ’Ejes’ kurva kunde Andersson kapitalisera på misstaget och gå om för ledning i klassen. Därefter var det ett vilt jagande för att komma tillbaka i ledning, men Andersson kunde hålla undan för en ny vinst i SR1 med minsta möjliga marginal.

RACE 1
Efter en prydlig start fick publiken se samtliga bilar komma igenom kurva 1 på det 2,3 km långa varvet i helgens första race. #74 Victorsson tog kommandot direkt och kunde hålla undan i ledning, men bakom honom fick #44 Marcus Jönsson en kanonstart och kom förbi både #1 Stevan Petrovic och #25 Johan Leander upp till P2. En position som han kunde hålla hela vägen in i mål, med Petrovic på sista pallplatsen. Johan fick nöja sig med P4 och en extrapoäng för snabbaste varvtid, vilket är en klart godkänd insats för att vara säsongspremiär för 21-åringen.

Spännande race i Legends

Legends stod för nästan halva det totala startfältet vid tävlingen Gelleråsloppet i Karlskoga.

Dennis Byqvist var snabbast i kvalet före Johan Lennartsson och Erik Blixt. Det var ju ingen jätteöverraskning att kampen skulle stå mellan dessa herrar.
Först kördes B-finalen. Där vann Larry Nilsson före Johan Hedström och Jakob Persson. Magnus Hagberg vann den andra B-finalen före Fredrik Vestman och Nilsson.

Byqvist tog ledningen från pole i den första A-finalen. Han hade hela tiden en tuff kamp att hålla Blixt bakom sig och rutinerade Blixt kunde smita förbi och vinna före Byqvist och Lennartsson. Det var samma scenario i det andra racet där Byqvist och Blixt kämpade mot varandra hela racet igenom och det blev återigen Blixt som vann före Byqvist och Oskar Frost.

Det var många fina kamper genom hela fältet och även en del sammanstötningar och avåkningar.

Byqvist var bäste junior. Lennartsson bästa senior och bästa Rookie var Matthias Strömberg i första racet och Jimmy Jacobsson i andra.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Meriterad trio gjorde upp om segrarna i Aquila Formula 1000 på Gelleråsen - Men det tätnar i toppen!

När den andra tävlingshelgen för säsongen i Aquila Formula 1000, den främsta instegsklassen inom formelbilsracing, kördes på Gelleråsen i Karlskoga 3-4 juni var det en meriterad förartrio som la vantarna på samtliga pallplatser.

Trion bestod av den regerande Aquila-mästaren Kevin Suenson från Danmark, landslagsföraren Joel Granfors och Elias Adestam. Trion tog var sin seger under tävlingshelgen, och alla tre var på pallen i samtliga race.

Men trion var inte ensamma i topp under helgen på Gelleråsen. Snabbast i kvalet var Dante Johansson före Joel Granfors och Robin Hafström. Även under racen var det jämnt, då tätklungan emellanåt bestod upp till åtta bilar som kämpade om pallplatserna.
Joel Granfors öppnade helgen genom att vinna race ett på lördagen, före Suenson och Adestam.

– Det var en grymt rolig helg som vanligt i Aquila. Väldigt tät racing hela helgen, och olika vinnare i varje race. Tror vi bytte plats i ledningen nästan varje eller varannat varv. Riktigt roligt att köra på Gelleråsen också, eftersom som det är en av mina favoritbanor i Sverige, säger Granfors, som sedan blev trea i race två som vanns av Elias Adestam - Adestams första seger i Aquila.

Helgen rundades av med att Kevin Suenson tog sin andra seger för säsongen, och stärkte därmed sin ledning i Seniormästerskapet.

– Jag tycker det var en godkänd helg. Hade lite svårt att hitta slipstreamen i kvalen, men hade annars en bra balans i bilen. I första racet gjorde jag en bra uppkörning från sjunde till andraplats. Med segern i race tre och en total tredjeplats var det en bra helg med poängplockande, säger Kevin Suenson, som vann race tre före Granfors och Adestam.
I Juniormästerskapet hade Robin Hafström, Richard Olsson och Andreas Skatteboe alla tre en stark helg. Olson blev fyra i race två och tre, men tack vare Robin Hafströms mycket starka kval (2:a) och första heat (4:a), så knep Hafström den stora prischecken på 5000 kronor som helgens bästa junior, tätt följd av Richard och därefter Andreas på 3:e plats.

– Det var en bra helg. Alltid kul att komma tillbaka till Gelleråsen, där det har gått bra innan och det var kul att trenden fortsatte även den här gången. Aquila-klassen bjuder alltid på underhållande och lärorik racing, säger Robin Hafström.

Dante Johansson, som ledde Juniormästerskapet inför helgen, bröt det första racet. Johansson fick då starta näst sist i race två, men kom tillbaka starkt med en sjunde- och femteplats i den 17 bilar stora Aquila-klassen.

12-årige Portugisen Rodrigo Seabra visade mogen körning trots sin unga ålder under sin andra helg i Aquila, och tog tre topp tio-placeringar på Gelleråsen.

I Juniormästerskapet leder Dante Johansson med 12 poäng före Richard Olson efter den andra tävlingen. Kevin Suenson toppar seniorklassen, även här med 12 poäng före tvåan Elias Adestam.
– Det är härligt att se dessa tighta race, man blir alldeles utmattad av att stå bredvid och titta på, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

– I en instegsklass som vår så händer det ju även en hel del spännande saker bakom den absoluta toppen. Viktor Karlsson gjorde ett riktigt bra kval, och Oscar Mellstigs heat två var garanterat karriärens bästa. Men tyvärr fick han inte ta det hela vägen, då en sammanstötning med Christian Lovén tvingade honom av banan. Men fram tills dess var det väldigt bra fart. Jag vill även passa på att nämna nykomlingen Pete Norbäck från Härnösand, som jag tycker gjorde en riktigt bra och stabil debut och även rookien Fredrik Lindholm visar klart stigande form.

Sebastian Bourghardt

Design by Bloms IT