Vårracet Mantorp Park 2023
Mantorp Park 2023-05-06 - 2023-05-07

Resultatlistor


Formula Nordic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

GT4 Scandinavia
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2

Radical Cup Scandinavia
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Valeryds Legends Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4Antal tävlande: 99

Racerapport

Drömhelg för Linus Granfors på Mantorp Park

Formula Nordic körde årets första tävling på Mantorp Park. Klassen har växt ordentligt i år och man mönstrar det största startfältet sedan premiäråret för tio år sedan!

Linus Granfors var snabbast i kvalet före Oscar Pedersen och Christer Otterström.

I det första racet missuppfattade tyvärr Pedersen startförfarandet, han trodde att det var ytterligare ett uppvärmningsvarv, som det är ibland, men nu gick starten direkt och han tappade därför i starten. Granfors tog hand och ledningen. Jonathan Engström gjorde en kanonstart från fjärde startrutan och tog hand om andraplatsen, som han höll i drygt halva loppet tills en bult i framvagnen gick av och han tvingades parkera. Granfors vann första racet före Pedersen, som hade kämpat sig tillbaka upp till andraplatsen. Olav Vaa tog hand om tredjeplatsen.

I det andra racet tog Granfors åter ledningen från pole, men så kom säkerhetsbilen ut på grund av en avåkning och det tog tid att bogsera undan bilen. När säkerhetsbilen släppte fältet återstod endast halva racet. Granfors var verkligen på hugget och körde ifrån fältet med en sekund per varv. Han satte nytt banrekord för klassen med tiden 1.18.643. Han vann andra racet före Engström och Pedersen.

Alla såg med spänning fram emot det tredje och sista racet med den omvända startordningen. Carita Livrud Otterström startade i pole före Daniel Varverud. Det var Varverud som fick till den bästa starten och han tog hand om ledningen, medan Otterström tappade några placeringar. Nere i kön fick Granfors ta i ordentligt för att kunna köra upp sig från sin sjätte startposition. Han tog en placering i starten, men sedan tog det några varv innan han kunde avancera ytterligare. I täten höll Varverud undan före Engström och Christer Otterström. Granfors kämpade på, men fick även hålla ett öga på Pedersen som också ville upp genom fältet. Granfors lyckades ta sig upp till andraplatsen, men då var det en lucka upp till Varverud, som körde strålande under sin debuthelg. Men inget kunde stoppa Granfors som verkligen hade farten med sig denna soliga söndag. När väl Granfors tog sig upp i ledning fanns det ingen som kunde utmana honom mer. Varverud fick i stället se upp för Otterström, Engström och Pedersen. På sista varvet pressade sig både Engström och Otterström förbi Varverud, men i sista kurvan krokade Engström och Otterström ihop! Granfors vann racet med drygt fyra sekunder före Otterström. Varverud tog tredjeplatsen, endast slagen med två hundradelar. Pedersen tog fjärdeplatsen och Engström fick nöja sig med femteplatsen.

I tabellen efter den första racehelgen leder Granfors på maximala 80 poäng. Pedersen är tvåa på 49 och Otterström är trea på 39 poäng.

Det är ingen rast och ro för förarna, för redan nästa helg körs årets andra deltävling på Scandinavian Raceway ihop med danska Formel 4.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

BERN OCH VICTORSSON DOMINERADE PÅ MANTORP PARK

Kvalet blev en riktigt tight historia med de snabbaste varven som kom i sista minuten. Philip Victorsson (Victorsson Racing) drog det längsta strået på sista varvet och tog pole bland SR3 Challenge-bilarna. Han noterades för 1:16.052 strax före Gustav Emanuelsson (Radical Customer Racing) som satt personbästa med 1:16.447. Efter det var det endast två tiondelar bak till Jørn Martin Aalerud (Aalerud Racing) och Stevan Petrovic (Radical Customer Racing) som noterades för 1:16.619. Marcus Jönsson lyckades också få kontakt med gänget framför och putsade sin bästa tid till 1:17.306.

Men giganten totalt sett var Lars-Bertil Rantzow som satt helgens första tid under 1.15.0. Mikael Bern fick tekniska problem då elektroniken strulade och Bern fick nöja sig med att starta längst bak.

När lamporna slocknade i säsongens första start var Rantzow snabbast iväg och fick spåret in mot kurva 1. Samtliga bilar tog sig igenom, snyggt och städat men med en del positionsförändringar.

Fjolårsmästaren Stevan Petrovic fick ett bra spår på insidan om Gustav Emanuelsson men fick backa tillbaka och rasade då ytterligare ett par placeringar ner i listan. Därefter fick han jaga en bra stund bakom Marcus Jönsson innan han lyckades klämma sig förbi in i kurva 1. Framme i täten var det jämt mellan SR3 Challenge trion Victorsson, Aalerud och Emanuelsson som också gick i mål i samma följd.

Säsongens första vinst i SR3 Challenge för Philip Victorsson och vinsten i Platinum Class gick till Lars-Bertil Rantzow.

En solig och fin söndag bjöd på massor av händelser under söndagens två avslutande race. Och det var två namn som stack ut bland prestationerna.

Startpositionerna för Race 2 bestäms av respektive förares näst snabbaste tid från kvalet. Därmed stod Lars-Bertil Rantzow (Platinum Class) än en gång längst fram i pole position med Philip Victorsson (SR3 Challenge) och Stevan Petrovic (SR3 Challenge) närmst bakom. När lamporna väl slocknade kunde ’L-B’ öppna upp en lucka och dra ifrån tämligen bekvämt. Längst bak på griden startade Mikael Bern (Platinum Class) efter problem under lördagens kval. Men med sin 425hk starka SR10:a kunde han passera förbi ett helt gäng bilar på den långa raksträckan och ta upp jakten på klasskollegan Rantzow. Sagt och gjort tog Bern sig både ikapp och förbi, på snabbaste möjliga sätt. Bästa varvtiden 1:13.766 blev en ny rekordtid för SR10:an runt Mantorp Park!

Vinsten i SR3 Challenge gick till Philip Victorsson som briljerade i mål före Stevan Petrovic och Marcus Jönsson och noterades med sin snabbaste varvtid på 1:15.911.

I Race 3 var det förarnas snabbaste varvtid från det föregående tävlingsheatet som avgjorde startuppställningen och nu med Mikael Bern (Platinum Class) längst fram från ruta 1. När lamporna slocknade väntade enen otursam inledning av racet. När Lars-Bertil Rantzow (Platinum Class) och Stevan Petrovic (SR3 Challenge) fick kontakt in i paris-kurvan blev även Jørn Martin Aalerud (SR3 Challenge), Marcus Jönsson (SR3 Challenge) och Gustav Emanuelsson (SR3 Challenge) drabbade av dominoeffekten. Aalerud och Jönsson fick bryta racet till följd av incidenten men Emanuelsson kunde fortsätta framåt. Ludvig Bäck (SR3 Challenge) tog sig igenom och förbi och knep årets första pallplats med P3 i klassen. Stevan Petrovic tog sig förbi Philip Victorsson precis i starten, men i slutändan var det 17-åringen från Frillesås som blev bästa SR3 före Petrovic. Mikael Bern fortsatte visa imponerande fart längst fram och tog hem totalsegern och snabbaste varvet på 1:14.042.

Helgens giganter stavas således Philip Victorsson och Mikael Bern. Victorsson tog alltså 3st raka segrar i SR3 Challenge samt extrapoäng för dubbla pole position och snabbast varvtid och kopplar ett bra grepp om tabellen i klassen. Bern signerade det snabbaste tävlingsvarvet vi har sett på länge runt Mantorp Park – oavsett kategori! 1:13.766 är numera tiden att slå.

Tre händelserika tävlingsheat under premiärhelgen av Radical Cup Scandinavia får sätta punkt innan vi vänder blickarna mot Round 2 på Gelleråsen Arena den 3-4 Juni.

Nymanförarna Blixt & Byqvist delade på segrarna i Legendspremiären

62 förare fanns med vid årspremiären för Valeryd Legends Cup under Vårracet på Mantorp Park.

Erik Blixt var snabbast i kvalet före Dennis Byqvist och Johan Lennartsson.
Det var ingen överraskning att dessa herrar var i topp, eftersom de låg i topp även under försäsongstesterna. I det första racet tog Blixt ledningen och fick med sig Byqvist i ryggen, allt enligt plan. De teamkörde och höll så högt tempo att ingen orkade följa med. Det blev en rafflande slutstrid där Blixt vann med endast en tiondels sekund före Byqvist. Johan Lennartsson fick kämpa på egen hand och lyckades bärga tredjeplatsen före brodern Daniel.

Herrarna Blixt och Byqvist hade samma taktik i andra racet, och de lyckades ännu en gång, men nu var det Byqvist som var hetast i slutet av racet och han tog segern före Blixt. Linus Björkman tog hand om tredjeplatsen, vilket innebär att Nyman Racing tog hand om alla pallplatserna!

Byqvist var snabbaste junior. Lennartsson var snabbaste senior i första racet och Kim Schmidt Pedersen var snabbaste senior i andra racet. Mattias Strömberg var bästa Rookie i båda racen.

TV-reportern Robin Nilsson gjorde en strålande racingdebut och slutade på en mycket hedrande 14:e plats i andra racet.
Nästa tävling blir Gelleråsloppet på Gelleråsen Arena första helgen i juni.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Dubbelseger för Alfab McLaren i GT4 Scandinavia Powered by Pirelli på Mantorp Park
Daniel Roos och McLaren visade vägen även i det andra racet för dagen på premiärracet för GT4. Racet började dock med att Hans Holmlund i Toyota nr 90 drog upp en lucka på två sekunder till Erik Behrens i McLaren-bilen. Men när depåstoppet började närma sig så fick Erik upp farten och var nära att kunna göra en omkörning, men Hasse försvarade sig galant. In i depån så höll sig ställningen. När Daniel Roos bytte med Erik så gick det väldigt fort. Han var snabbt uppe bakom Emil Skärås och det tog inte lång tid innan han kunde sätta in en attack och ta sig om. Daniel satte sedan upp ett tempo som var svårt för de andra att matcha. In i mål med säker marignal och därmed en dubbelseger till Alfab McLaren.

I Am/Am blev det dock större dramatik. Efter depåstoppen så ledde Race team Gelleråsens Porsche med Gustav Bard men Håkan Ricknäs hade andra tankar och var på väg ifatt. Ur F2 Kurvan blev det snävt och bilarna var ihop vilket resulterade i att Gustav Bard snurrade in på insidan medan Håkan kunde fortsätta. Inga större skador på bilarna dock och inga bestraffningar från tävlingsledningen delades ut för incidenten. I mål rullade RMS Mercedes in som etta följd utav Gustav Bard på andra plats.

Alfab Mclaren dominerade också första racet på Mantorp Park när solen fortsatte stråla på Mantorp Park och detsamma gällde för Alfab McLaren. Daniel Roos tog redan första varvet en liten lucka neråt då Emil Skärås i Toyotan och Victor Bouveng i BMW´n hade en batalj genom kurva ett. Dock ut på långa rakan kunde Emil använda slipstreamen från BMW´n framför och gick upp till andra plats.

Luckan mellan tvåan och trean höll sig ganska konstant fram till depåstoppen. Medan Daniel Roos i ledningen hade mer än 18 sekunder på båda när depåstoppen för PRO förarna kom. Även depåstoppet gick bra och när Erik Behrens hade hoppat in i bilen och kommit in i racet så skilde det över 22 sekunder till Hans Holmlund på andra plats.

Victor Bouveng hade däremot ett dåligt stopp och när Joakim Walde tog över ratten och kommit ut på banan så hade de tappat en placering till bil 55 med Andreas Ahlberg som PRO förare och Mikael Brunnhagen som AM.

I AM var det en riktig kamp om vinsten då Calle Ward var snabbast på banan sista halvan av racet och tog ikapp på Patrik Skoog i ledningen. Det såg ut att bli en kamp sista varven men tyvärr fick Calle Ward och RMS teamet en stop and go för att ha gått i depån innan depåfönstret öppnat. Gustav Bard och Patrik Skoog tog därmed en stark vinst i årets första race.

I PRO/AM var det den nya McLaren Artura i Alfab teamets ägor som gick vinnande ur racet. Med en överlägsen seger före Hans Holmlund och Emil Skärås på andra plats och och Victor Bouveng och Joakim Walde in på tredje.

Nästa race i GT4 Scandinavia Powered by Pirelli sker i södra Frankrike på Paul Ricard tillsammans med GT4 Europe om drygt tre veckor.

Design by Bloms IT