Sportvagnsmeeting Kinnekulle 1989
Kinnekulle Ring 1989-08-12 - 1989-08-13

Resultatlistor


Classic Formula
  Startlista
  Kval
  Race

Formel 4
  Startlista
  Kval
  Race

Formel Opel Lotus
  Startlista
  Kval
  Race

Modsport
  Startlista
  Kval
  Race

Roadsport A
  Startlista
  Kval
  Race

Roadsport B
  Startlista
  Kval
  Race

Roadsport C
  Startlista
  Kval
  Race

RS
  Startlista
  Kval
  Race

STD & GT/GTS före 1965
  Startlista
  Kval
  RaceAntal tävlande: 132

Racerapport

Rolig racing i täta led på Kinnekulle Ring

Den 12-13 augusti var det åter dags för en deltävling i Sportvagnsmästerskapet. Det var den fjärde av fem tävlingar och arrangör denna gång var Stockholms Sportvagnsklubb. Tävlingen gick på den krokiga Kinnekulle Ring och trots Roadracing-VM på Anderstorp med bl a TV-bevakning hade det letat sig upp lite publik till "Kullen".

Det man fick se var många fina race med inte bara sportvagnar utan även några formelbils heat. Och först ut var just ett sådant, nämligen Formel Opel Lotus. Sin vana trogen gjorde här Michael Johansson en praktstart från första led och lade sig i ledningen. Peter Åslund i andra led ville inte vara sämre utan blåste förbi Johan Rajamäki för att hänga på Michael. Men mer än så blev det inte, Michael höll undan trots att Peter försökte komma ikapp och den ställningen höll ända till mål. Trea blev Johan Rajamäki och på den platsen var han aldrig hotad.

De snabbaste sportvagnarna kör i klass RS - Racersportvagnar. Den senaste tidens suverän i klassen, Dave Slightam, kunde ingen rå på den här gången heller. Han ledde från start till mål med sin. Wankelmotorförsedda Tiga. Magnus Berntsson blev tvåa också utan alltför stora problem men trean, norrmannen Odd lngebrigtsen fick kämpa ett tag för sin placering.

Modsport är klassen för sportvagnar modifierade för bana, och här hettade det till. Staffan Andersson i sin låga Piper var otroligt snabb i starten och tog ledningen. Bakom honom kom Henrik Rosencrantz, Christer Hedberg och Ola Johansson. Men det höll bara i några varv för Staffan. På tredje varvet blev han passerad av Henrik. Samtidigt bröt Christer och då var det fritt fram för Ola att ta upp jakten på Staffan. Den pågick ända till sista varvet då Staffan oturligt fick stopp. Därmed blev Ola tvåa efter Henrik medan Lars Johansson blev trea.

I Formel 4, det andra formelbilsheatet för dagen, föregicks starten av en psykologisk fight. Det var Mikael Nordlander Och Kennerth Persson som munhöggs av det skämtsamma slaget under uppställningen. Tydligen lyckades Mikael bäst för han var startsnabbast och tog ledningen. Men Kennerth var snart ikapp och passerade under andra varvet. Mikael hängde på samtidigt som han fick se upp bakåt för där jagade Hans Hillebrink och Ole Martin Lindum och det var mycket tätt mellan dem fyra. Men alla behöll sina placeringar i mål.

Roadsport är klasserna för gaturegistrerade sportvagnar och i klass C tävlar de långsammaste av dessa. Kjell Wallin tog här segern ganska ohotad och det samma gäller tvåan Bo Johnson. Joakim Birgersson gick ut som trea men blev efter några varv omkörd av Benny Praetorius. Men Benny fick problem och föll bakåt så Joakim återfick tredjeplatsen som han sedan höll i mål.

I klass Roadsport B fightas det för fullt. Anders Lotsengård vann heatet men med minsta möjliga marginal - bara 43 hundradelar. Och ännu mindre - 33 hundradelar - skilde det mellan tvåan Per-Inge Landholm och trean Bengt-Åke Bengtssom som dessutom hade växlat placeringar flera gånger under loppet. Roligare än så här kan inte racing bli.

De allra snabbaste roadsportsbilarna kör i klass A och här dräller det av maffiga Porschar. Och mycket riktigt; starten tog Staffan Kaiser i en Porsche Turbo. Men en snabb Porsche garanterar inte seger, det fick Staffan erfara under varv tre. Då körde Per Roxlin förbi i en fräck omkörning med sin lilla Caterham Seven. Och sedan hade Staffan ingen chans att hänga på utan fick istället problem bakåt med Bo Jonasson och Christer Lindsten. Men han kunde hålla emot och rädda andraplatsen före Bo som blev trea.

GÖRAN ANDRÉN

Design by Bloms IT