SSK Raceweek Kinnekulle 1993
Kinnekulle Ring 1993-07-21 - 1993-07-25

Resultatlistor


Castrol Cup
  Startlista
  Kval
  Race

Formel 4
  Startlista
  Kval
  Race

Formel Ford 1600cc
  Startlista
  Kval
  Race

Formel Opel Lotus
  Startlista
  Heat 1
  Heat 2

Grupp N
  Startlista

Lady Opel Cup
  Startlista
  Race

Nasjonal Racing Kl 1
  Startlista

Nasjonal Racing Kl 2
  Startlista

Opel Corsa Cup
  Startlista

Renault Clio Cup
  Startlista
  Kval
  Race

SSK Klass 1
  Startlista
  Race

Yokohama Cup
  Startlista
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 261

Racerapport

Raceweek på Kinnekulle "Lillan" mästarinna igen

Favorittippade Lillan Waern säkrade med seger i förra helgens Raceweek på Kinnekulle Ring sin andra raka SM-titel i Lady Opel klassen. Waern har vunnit samtliga fyra körda deltävlingar och behöver inte ens starta i den återstående, flyttade SM-finalen på Knutstorp den 15 augusti.

Under Raceweek hade Waern problem med motorelektroniken och fick inte till någon riktigt bra träningstid. Men tack vare en blixtstart från tredje led, hann ändå bara Hillevi Svantesson före till första böjen. Svantesson ledde ett knappt varv. Ut på långrakan missade hon sedan en växling. - Jag glömde vilken växel jag skulle lägga i och gav bort ledningen, grämde sig Svantesson. Waern körde enkelt hem segern, före Svantesson och 23-åriga Elisabeth Nilsson, lillasyster till "Flash", som aldrig tidigare varit på Ladypallen.

Lätt seger? - Kanske, men en gång reagerade inte motorelektroniken när jag släppte gasen. Då var det nära att jag åkt av, berättade mästarinnan. Waern hade i vintras förhoppningar om att komma ut i Europa och köra Formel Opel Lotus. Men lågkonjunkturen satte stopp. - Jag har till och med haft svårt att få ihop sponsorpengar för att försvara SM-titeln i Lady Opel och kör faktiskt till 75% för egna pengar. Kanske nästa år...

"Peggen" Andersson vann Renault Clio

Med Johnny Haraldssons reservbil gjorde "Peggen" Andersson på Kinnekulle ett lyckat inhopp i Clio Cup. "Peggen" vann sedan Haraldssons egen spurtattack mot ledande Janne "Flash" Nilsson slutat vid sidan av banan. - Ja, visst hade jag tur som vann, erkänner "Peggen", utan förbehåll. Visserligen startade grupp A-mästaren i första ledet bredvid cupledande ”Flash” och kom också genom startböjen som tvåa efter "Flash". Men "Flash" täckte effektivt och när "Peggen" efter en missad växling föll tillbaka till fjärde plats, vågade han knappast hoppas på segerchans. En lyckad attack på Joakim Carlsson in i Kvarnböjen förde dock upp "Peggen" till tredje plats. När Haraldsson, på sista varvet, försökte smita upp på insidan av "Flash" i ingången till just Kvarnböjen, gick det inte lika bra. De två ekipagen hakade ihop.

- Omkörningen var dömd att misslyckas. Jag höll emot Haraldssons manöver, men vi snurrade av, förklarade "Flash". Båda tog sig upp på banan igen och fullföljde loppet, men på blygsamma placeringar. Carlsson slutade nu tvåa efter "Peggen" och gick upp till andraplats i cupen. Både för Carlsson och för trean Tommy Brink, innebar helgens resultat årsbästa. Brink uppvaktades hårt av unge Andreas Skager. Med två andraplatser – på Mantorp och Falkenberg – kom Hasse Edvinsson till Kinnekulle med goda förhoppningar. Men elfte träningstid var inte vad den friske skåningen räknat med. Edvinsson inledde en frisk uppkörning, men uteslöts för ojust körning mot Åke Ernstson.

OPELROND

Peter Hallén och Pontus Stridh vann var sin Formel Opel-rond under Raceweek. Hallén övertog därmed den sammanlagda ledningen från norrmannen Tommy Rustad, som fick nöja sig med två tredjeplatser. Före det första heatet försökte Stridh psyka Hallén. Men Skövdeföraren fick en kanonstart och hade inga svårigheter att hålla undan genom startböjen och sedan alla de tjugo varven. Trean Rustad blev rejält avhängd och hade fullt sjå att hålla landsmannen Lars Svelander bakom. På söndagen hade Stridh, som varit snabbast på andra träningspasset, pole position och nu var det hans tur att ta starten och så småningom segern:

- Första Formel Opel-segern för mig på svensk bana. Härligt, tyckte Strid. I år har den 25-årige örebroaren enbart tävlat i skandinaviska serien. Men han hoppas på någon kontinentresa i höst. - Styrningarna blir lite billigare då... Rustad var tvåa från start i söndagsheatet. Men Hallén tryckte på bakifrån och på slutvarvet hakade de två ihop. Hallén blev kvar i sanden, medan Rustad klarade en tredjeplats efter Carl Rosenblad, som aldrig varit så högt på prispallen. - På tiden. Det är ju min fjärde säsong i Formel Opel, konstaterar 24-åringen som kanske fortsätter racingkarriären i USA nästa år. Rosenblads andraplats på söndagen föregicks av en krasch i lördagsloppet. På söndagsvärmningen upptäckte man en oljeläcka i bilen och Calle lyckades i all hast hyra en annan bil.

Thomas Johansson hade kört hem Formel Ford-serien "Swedish Masters" redan i Falkenberg. Efter Forshagaförarens suveräna uppvisning på Kinnekulle, råder ännu mindre tvivel om att han är snabbast av årets skandinaviska Formel Ford-åkare Efter en kanonstart och klar dominans i inledningen, kunde Thomas kosta på sig att slå av på tempot i loppets senare skede. Men finske Sami Lahokoski och dansken Allan Berndt tilläts aldrig komma inom skotthåll.

STÖRSTA

Med totalt ca 250 tävlande, var SSK:s Raceweek ett av de största arrangemangen i svensk racinghistoria. SSK-klasserna - Yokohama Cup, Castrol Cup och SSK Klass 1 - bjöd på flera fina fighter. Georg Bakajev vann dubbelt med sin BMW M3 i Yokohamaklassen. På söndagen var svåraste konkurrenten, lördagstvåan Kjell Blom visserligen först över mållinjen med sin Opel Kadett. Men Blom hade kört om på gulflagg och blev utesluten.

I Castrol Cup rådde ingen på Torbjörn Nordenström och hans Opel Manta. Fight var det däremot längre ned i fältet - bl a mellan Mercedesåkande far och son Dahlgren och comebackande Nettan Lindgren. Lindgren vädrade BMW:n inför kommande FISA Klass 2-drabbningar i "Nordic Championship". Hennes till 1200 kg ballastade BMW slet snabbt ned däcken. Men jagande Anders Dahlgren hade brutit växelföraren, måste köra halva loppet på fyrans växel och höll på att bli passerad i allra sista kurvan av sonen Mikael, som varit av på första varvet, men kört upp sig.

Arvikaföraren Jonas Johansson är med sin Peugeot 205 GTi en av de få som vågar utmana Volvo Originalgänget i SSK:s Klass 1: - Jag hade pole position, men det är omöjligt med framhjulsdriften i starten, konstaterade Johansson som måste ge sig för Anders "Sniffen” Johansson fram till första kurvan. Under de tolv racevarven sökte han sedan förgäves en chans att ta sig förbi den säkre Originalaren. Johansson kan dock trösta sig med att han övertog Reine Carlssons tidigare Klass 1-ledning. I Volvo Original Cup stärkte "Sniffen" sin ledning före Claes Jarl, som bröt på Kinnekulle. Cuptrean Niclas Bengtsson blev också poänglös denna gång efter en smäll med Erik Fredholm (utesluten).

Norrmännen utgjorde ett starkt inslag i Raceweek, där man körde norskt mästerskap i tre standardbilsklasser – grupp N, nationell och Opel Corsa. Swedish Masters-loppet i Formel Ford gällde också som norskt mästerskap och det norska inslaget var påtagligt också i Formel 4, som Ole Martin Lindum vann, samt i mixedracet, där svenska Opeltjejer tussades ihop med norska Corsa Cup-åkare. Norrmännen vann. Men vem vet hur det gått om tjejerna fått åka på "norska" däck – eller vice versa.

Thomas Lindberg

Design by Bloms IT