Västkustloppet Falkenberg 2021

Falkenberg 2021-07-09 - 2021-07-11

Resultatlistor


Formula Nordic
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Ginetta GT5 Challenge
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Carrera Cup Scandinavia
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Sprint Challenge Scandinavia
  Kval
  Kval 2
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4

STD & GT/GTS 1966-1990
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Valeryds Legends Cup
  Kval
  Kval 2
  Kval 3
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3
  Heat 4
  Heat 5
  Heat 6

Antal tävlande: 135

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

Full pott för William Karlsson i Formula Nordic

Det blev en riktig drömhelg för William Karlsson när Formula Nordic körde årets andra deltävling vid Västkustloppet i Falkenberg. Karlsson blev den förste föraren någonsin att plocka maxpoäng under en helg då han var snabbast i kvalet och han vann alla tre racen. – Detta var min bästa helg i hela mitt liv, sa Karlsson.
Däremot var det inte alls lika säkert vem som skulle ta de andra pallplatserna. I första racet tog Håvard Hallrud hand om andraplatsen, men han tvingades köra väldigt defensivt för att hålla Philip Victorsson bakom sig. Victorsson försökte på alla vis, men kom inte förbi. Efter racet insjuknade tyvärr Victorsson hastigt och missade resten av helgen.

I det andra racet tog Hallerud åter hand om andraplatsen och den här gången lyckades han bygga upp en lucka till Calle Bergman, William Siverholm och Elias Adestam, som kämpade hårt om tredjeplatsen. Det blev dramatik på slutet, för några varv från mål fick Hallerud motorproblem och hans varvtider blev sämre och sämre. Trion bakom honom närmade sig snabbt. På sista varvet kom Bergman lite ur spår, fick sladd, körde av banan och hamnade upp och ned i en däckstrave! Hallerud lyckades hanka sig i mål som tvåa och Siverholm lyckades knipa tredjeplatsen med någon meter till godo mot Adestam.

Alla såg fram emot det tredje racet med den omvända startordningen, men det blev inte så spännande som man hade hoppats. Philip Zielinski skulle ha startat i pole, men hans växellåda gick sönder i andra racet så han tvingades avstå. Bergmans bil hann inte bli reparerad. Albin Karlsson hade problem med batteriet och kom med nöd och näppe till start. Albin Karlsson startade ensam i första ledet och han ledde fältet ned till chikanen där William Karlsson gjorde en omkörning på yttern. William Karlsson kunde därefter köra mot en lugn seger medan vi fick se en ny härlig kamp om resten av pallplatserna mellan Albin Karlsson, Adestam och Siverholm. Siverholm skadade sin framvinge, men kunde köra till mål. Albin Karlsson tog andraplatsen före Siverholm. Hallerud hann inte få ordning på motorn så han körde hela det sista racet med begränsad effekt. Han fick kämpa mot de båda nykomlingarna Emma Wigroth och Wilmer Wallenstam, men fick ge sig mot båda.

I JSM-tabellen har William Karlsson ryckt åt sig en ordentlig ledning. Philip Victorsson är fortfarande tvåa, trots att han missade två race i helgen. William Siverholm ligger trea. Nu blir det sommaruppehåll tills det blir dags för Kanonloppet i Karlskoga i mitten av augusti.

Bengt-Åce Gustavsson

Första segern för Kevin Blomberg

Det såg ut att bli som vanligt i Ginetta GT5 Challenge med Hampus Rydman i pole position och när han vann första loppet på ett övertygande sätt, talade allt för en ny fullpoängare. Men redan efter fyra varv in i den andra tävlingen tvingades han bryta med ett fel på bränsletillförseln och då var det plötsligt en öppen historia.

Peter Wiborg ärvde ledningen men bakom honom närmade sig Kevin Blomberg, som varit tvåa både på kvalet och i det första racet. Wiborg försökte försvara sig men Blomberg var den snabbare av de två och kunde ta sig förbi och gå mot sin första seger. Tonåringen från Halmstad har Falkenberg som sin hemmabana, men har under säsongen visat snabbhet överallt och ligger nu tvåa i tabellen bakom Rydman.

Det andra Ginetta-loppet var för övrigt det bästa och mest spännande vi har sett på länge, där striden om sista pallplatsen var ytterst jämn tävlingen igenom. Jesper Ramsberg höll undan medan Alexzander Kristiansson smet förbi Andreas Lundin precis innan mållinjen.
Peter Wiborg hade också en fin helg med en andra- och en tredjeplats och tog därmed viktiga poäng.

I sammandraget leder fortfarande Hampus Rydman klart och har ett försprång på 29 poäng till Kevin Blomberg. Jesper Ramsberg är bara fyra poäng efter sin teamkompis med Andreas Lundin ytterligare sju bakom. Douglas Dahlström och Alexzander Kristiansson ligger närmast på platserna fem och sex.

Två unga nykomlingar gjorde bra ifrån sig och mest övertygade Karim Jaiem genom att kvala in som femma och därefter sluta åtta och sexa i de båda racen. Jonathan Karlsson imponerade också genom att förbättra sig hela helgen med en nionde plats i sista tävlingen som bästa resultat.

Niklas Kristiansson har dominerat bland seniorerna både på Ring Knutstorp och Kinnekulle Ring, men ett depåbesök gjorde att Roger Joleby var bäst i den kategorin. I det andra racet återställdes ordningen med Niklas först, trots en rejäl utflykt utanför banan.

Leif Lindström

Ericsson och Hellsten spräckte mästarens segersvit i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Det blev inga nya fullpoängare för Lukas Sundahl i Västkustloppet i Falkenberg. Hans segersvit bröts och i stället tog Edvin Hellsten och Hampus Ericsson sina första triumfer i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Det gjorde vi bra. Bra teamwork, Edvin, tyckte en leende Hampus Ericsson efteråt. Sundahl, som blev tvåa i det första heatet och bröt det andra, toppar dock fortfarande mästerskapet före Emil Persson.
Klassiska Västkustloppet bjöd tuffa förhållanden, flera krascher – och två förstagångssegrare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Först ut var göteborgaren Edvin Hellsten, 24 år, som inte riktigt gått att känna igen i början på säsongen. I Falkenberg vände det. Han kvalade bra vilket gav honom andra startruta i det inledande heatet. En vinstlott skulle det visa sig.

– Jag gjorde en superstart på det torra ytterspåret, tog ledningen och kunde därefter åka mitt eget race. Det gick hur bra som helst, allt var perfekt, allt lirade. Jag har aldrig haft så låg puls och ändå låg jag etta, sa Hellsten och konstaterade samtidigt:

– Superkul att jag fick vinna mitt första race.

Någon repris blev det inte i det stökiga andraracet. På begagnade regndäck hade han inte en chans att konkurrera, men säkrade ändå en sjätteplats på grund av det stora manfallet i heatet.

Otur med blött startspår

För 19-årige Hampus Ericsson från Kumla slutade lördagen bättre än den började. Från tredje ruta startade han nämligen på den våta delen på den upptorkande banan i race ett. Det gick inte alls. Ericsson tappade ner till nionde plats innan han började avancera och till slut tog målflagg som fyra med racets snabbaste varv.
– En fjärdeplats är bra, men med den farten och den startposition vi hade är det inte tillräckligt. Surt. Vi hade bra fart i bilen och fick visa det genom omkörningar men inte riktigt i resultat, sa Ericsson.
Det andra heatet, som avgjordes i regn, startade han utanför Lukas Sundahl i första startled.

– Jag fick till en helt okey start och var uppe och tittade på Lukas in i första kurvan, men valde att ta det lugnt och backade av.

Bättre tajming

Bakom honom blev det stökigt. Hugo Andersson snurrade efter närkontakt med Edvin Hellsten och blev sedan påkörd av gästföraren Jan Magnussen.
– Jag kunde inget göra, det fanns ingenstans att ta vägen, konstaterade Magnussen som i sin tur blev påkörd av en lika oskyldig Thomas Karlsson.
Med Andersson, Magnussen och Karlsson ute ur leken följde ett omfattande bärgningsarbete och därför beordrade tävlingsledningen omstart.
Då var Ericsson ordentligt på hugget.
– I den andra starten fick jag till en bättre tajming med gasen och kopplingen. Det blev mindre hjulspinn och jag kunde styra in framför Lukas i den första kurvan.
Från ledning var Ericsson aldrig ohotad, även om han brottades med ordentlig överstyrning i slutet av racet.

Snabbt slut

För Lukas Sundahl blev det andra racet kort. Redan i den första kurvan blev han påkörd av Pontus Fredricsson.
– Mitt fel. Jag såg ingenting och kom med alla fyra däcken upplåsta, medgav Fredricsson.
Sundahl köpte inte riktigt den ursäkten.
– Ser man inget får man ta det lite försiktigt, tyckte han bland annat.
Kollisionen innebar att båda förarna fick bryta. För Sundahl var det första gången sedan säsongen 2017.
Vill vinna hemma
Emil Persson var den av förarna bakom Hampus Ericsson som fick med sig flest poäng från Falkenberg. Till sina tidigare andraplatser – en i premiären och en i Anderstorp – lade han ytterligare två pallplatser genom att blir trea i det första heatet och tvåa i det andra.
Han befäste därmed sin andraplats bakom Sundahl i mästerskapstabellen och har tydlig kapacitet för mer.
– Jag får väl sikta på en dubbelseger hemma i Karlskoga i nästa deltävling, sa han och log.

Dubbel för Bergström

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, blev det dubbelseger för Christoffer Bergström, som efter sjätteplatsen totalt i heat ett blev trea i det andra racet. Hans bästa resultat hittills i Porsche Carrera Cup-karriären.
– Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle den här helgen, konstaterade Bergström, som genom sin insats även såg till att Sundahl-Pampas Racing (där även Lukas Sundahl ingår) slog vakt om förstaplatsen i teammästerskapet.
I den för helgen något tunna Masters-klassen blev prins Carl Philip tvåa i båda racen. I det andra heatet räckte hans insats dessutom till fjärde plats totalt, vilket är prinsens bästa placering någonsin i mästerskapet.

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga 20-21 augusti.

Jerker Johansson

Design by Bloms IT