SSK & Racing NM Vålerbanen 2001
Vålerbanen 2001-05-19 - 2001-05-20

Resultatlistor


Fyndbörsen Cup
  Kval
  Race

Kamasa Tools Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Locost
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

NARS
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Nasjonal Racing Kl 1
  Kval
  Heat 1

Peugeot Cup
  Kval
  Superpole
  Heat 1
  Heat 2

Roadsport Norge
  Kval
  Heat 1

Special Saloon
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

VOC Nordic Racing Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2Antal tävlande: 147

Racerapport

Svenska racingförare körde strålande Norge

I helgen fanns 49 svenskar på plats på norska racerbanan Våler i höjd med Höljes i nordvärmland. Förarna -som ställde upp i tre SSK-klasser samt i Volvo Original - körde strålande och bjöd ständigt publiken på tuffa finaler.

Eric Persson vann totalt bland norska värstingar
Det kom i och för sig bara tre bilar till start i Etab Data Cup - SSK-seriens mest trimmade klass. Eric Persson Karineholms MK, var snabbast före Bengt Lundström, Skillingaryds MK, och Lars Brandström, Borlänge MK, och kunde utan större svårigheter vinna både lördagens och söndagens tävling före Bengt Lundström, Skillingaryds MK, som knep två andraplatser.
Eftersom bara tre bilar kom till start i Etab Data Cup fick de tre svenskarna starta samtidigt med de betydligt mer trimmade Special Saloon-klasserna. Men det hjälpte inte norrmännen den här gången. I söndagens race höll Eric Persson ett så pass högt tempo att ingen av de norska fortåkarna mäktade hänga med och han vann totalt med bred marginal. Bengt Lundström spädde på de svenska framgångarna genom att knipa tredjeplatsen.
-Ja, det gick jättebra den här gången.Men det höll på att gå illa. Lotusen som låg först efter starten körde av banan och gick sönder.Bitar av bilen lossnade och flög rakt genom min grill. Jag trodde att kylaren skulle gå sönder, kommenterade en strålande glad Eric Persson. Men den här gången höll grejorna.

Reine Bergström vann dubbelt i Kamasa-Tools Cup
Reine Bergström, Hällefors MK, vann båda finalena för trimmade standardvagnsklassen Kamasa-Tools Cup, på ett säkert sätt. Kampen om de övriga platserna var däremot betydligt hårdare. I den första finalen knep Ingvar Nilsson, Hällefors, andraplatsen efter en hård kamp med Johan Eriksson, Rasbo MK, som slutade trea. Magnus Olsson, Kalmar MK, stortrivdes på banan och körde in på fjärde plats före en av favoriterna, Enar Viktorsson, MK Trophy. Enar kom inte riktigt överrens med bilen.
-Nej, jag använde däck med för hård gummiblandning. Jag fick aldrig upp nödvändig temperatur i däcken och då är de jättehala att köra på.
Till den andra finalen var Enar bättre förberedd. Mjukare däck var monterade och då gick det betydligt fortare. Både Enar och skånske BMW-föraren Jörgen Hansson, Hyllinge MS lyckades med det mesta och körde strålande, helt i publikens smak. Jörgen Hansson startade från sjätte position - precis bakom Enar - och lyckades göra sin livs tävling. Efter en rad omkörningar slutade han tvåa bakom Reine Bergström drygt tre sekunder före Enar Viktorsson som i sin tur hade sex sekunders marginal till Ingvar Nilsson på fjärde.
-Det här var roligt, strålade Jörgen efter målgång. Mitt bästa resultat någonsin. Allting höll och det var close racing!

Leif Blyberg segrade i Fyndbörsen Cup
I Fyndbörsen Cup - SSK-seriens succéklass - är ingenting givet. Thomas Andersson, Hyllinge MS, var snabbast under tidkvalet före vinnarkandidaterna Leif Blyberg, SMK Karlskoga, Marcus Ektröm, SMK Hedemora, Joakim Bringestad, Örebro RC samt Håkan Johansson, Säffle MC och Lars Sundman, Örebro RC. Thomas Andersson höll tempot även i finalen och ledde länge - hårt uppvaktad av Marcus Ekström, Leif Blyberg och Joakim Bringestad. Snabba Suzuki-föraren Lars Sundman fick broblem med sin bil och tvingades bryta, samtidigt som Marcus Ekström missade en växel och omedelbart tappade ner till sjätte plats.
När bara något varv återstod lyckades Blyberg efter en lång och tuff jakt ta sig börbi Thomas Andersson upp i ledning. Och i den allra sista kurvan kunde även årets snabbe nykomling, Håkan Johansson, passera Thomas och bli tvåa.
- Jag hade tur som kom i mål, berättade Thomas. Drivaxeln brast i den sista kurvan och jag rullade över mållinjen. Redan i ett tidigt skede av finalen började det knaka i drivaxeln, så det var nervöst!
Anders Egeland, Katrineholms MK, som kör första säsongen bland seniorerna, fortsätter att att köra fort. Helgens resultat blev en niondeplats
Björk dubbelsegrare i Volvo Original
Lars-Åke Björk,Örebro BMCK, vann båda finalerna i Volvo Original Nordic Cup med goda marginaler.
-Ja det gick bra i båda finalerna. I den andra var det väldigt halt och jag halkade av banan en sväng. Jag trodde att jag skulle fastna, men det gick bra.
Dessutom fungerade starten den här gången och det har varit två roliga finaler.
Markus Norström, Botkyrka MK, och Petter Halvorsen, Norge, körde också strålande och delade på andra och tredjeplatsen.
-Men det var lite nervöst, berättade Marcus. Det kom missljud från motorn och jag blev tvungen att riva och reparera under lördagnatten. Vi fick byta lager i den. Men det ordnade sig. Konkurrenterna hjälpte ju till!
Snabbe dalmasen Niklas Jogér blev fyra i den första finalen. I den andra finalen höll han sig också i täten med sladdade av och var ytterst nära att rulla.
-Ja, en av norrmännen körde sönder sin motor och släppte ut olja på banan. Det var väldigt halt och jag kunde inte hålla bilen kvar på banan.Jag körde ut i sandfållan och fastnade.
Fyra blev Frederick Bylund, Kolsva MS, före Mikael Pettersson och Patrik Jansson, båda MK Vättle

Design by Bloms IT