SSK Kinnekulle 2002

Kinnekulle Ring 2002-04-27 - 2002-04-28

Resultatlistor


Formel Ford 1600cc
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Fyndbörsen Cup
  Kval
  Race

Kamasa Tools Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Renault 5 Junior
  Kval
  Race

Superkart
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Volvo Original Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Antal tävlande: 81

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

I helgen var det premiär för flertalet bilklasser i SSK-serien

Och som väntat bjöd förarna publiken på spänningsfylld racing på den klassiska racerbanan Kinnekulle Ring utanför Götene..

I förra årets succéklass, Fyndbörsen Cup, blev premiärtävlingen främst en uppgörelse mellan BMW-förarna Christer Gellerstedt, Uppsala, comebackande Janne Creutzer, Kils MK och förra säsongens stjärnskott Håkan Johansson, Säffle MC. Håkan som säsongen till ära byggt en ny BMW.
De låg tätt ihop tävlingen igenom och uppvaktade ideligen varandra innan målflaggan föll.
- Det var det svettigaste race jag varit med om, kommenterade Christer
Gellerstedt. Jag var så nervös så ingenting stämde med körningen. Men det höll in i mål även om Håkan Johansson ett tag ledde och så ut som en potent vinnare.
Andraplacerade Janne Creutzer, som inhandlat Håkan Johanssons förra bil, lyste av lycka och fick i stor sett bara fram kommentaren:
- Underbart!

Fyra slutade Örebroaren Lars Sundman från Örebro med sin snygga och nybyggda Ford Puma före vilt jagande veteranen Leif Blyberg, Karlskoga. En annan av favoriterna, unge Anders Egeland från Vingåker som aldrig till start i finalen, eftersom motorn i hans Renault rasade under kvalet.

Mathias vann dramatiskt juniorheat

Efter ett dramatiskt slutvarv vann Mathias Westman sin första seger någonsin i Renault 5 Junior - klassen där framtidens stjärnor möts innan de ens fått körkort.

Mathias hade racet igenom en hård uppgörelse med tuffa konkurrenterna Tim Lindborg, Wäxjö MS, och Simon Granlund, Skellefteå MS. Så racet avgjordes inte förrän på det sista varvet. I den allra sista kurvan pressade Tim Lindborg sig förbi Mathias Westman, dessvärre under gulflagg, så tävlingsledningen kunde inget annat göra än att utesluta Tim.

Snörpligt för Reine i Kamasa-Tools Cup

De flesta trodde att Reine Bergström, Hällefors MK (Reine är regerande mästaren i trimmade klassen Kamasa-Tools Cup) skulle ta hand om kommandot år 2002 också. Men ödet ville annorlunda. Reine körde visserligen fort, fortast av alla i tidkvalen och vann rättvist deltävling 1. Men när deltävling två skulle avgöras gick det på tok för
värmlänningen.
Han glömde säkra motorhuven som flög upp under uppvärmningsvarvet och blockerade all sikt!
- Jag blev tvungen att köra in i maskindepån för att få huven fastsatt. Därmed kom jag ut sist, ett halvt varv efter alla andra.
Men skam den som ger sig.
Reine inledde genast en intensiv jakt på placeringar och genomförde en rad snygga omkörningar. Och även om han inte kunde köra ikapp de allra snabbaste förarna slutade han på en hedrande femteplats.
Istället blev racet främst en uppgörelse mellan Jörgen Hansson, Hyllinge MS, Enar Viktorsson, MK Trophy (Uddevalla) och Ingvar Nilsson, Hällefors.
Ingvar Nilsson låg ett tag på andraplats men kunde inte stå mot tuffa attacker från rutinerade Enar Viktorsson.
- Det är svårt att hålla undan för Enar, så jag är nöjd med min tredjeplats, konstaterade Ingvar.

Peter vann dubbelt i Volvo Original
Ingvar Nilsson dubblerade på
Kinnekulle Ring och ställde upp även i standardvagnsklassen Volvo Original Cup. Där gick det dock inte lika bra. I stället presenterade sig hälsingeföraren Peter Karlsson på allvar. Peter tillhörde toppen i den här tuffa och jämna klassen förra året men har aldrig vunnit en final tidigare. Nu tog han skadan igen, och därtill dubbelt.

Peter dominerade båda finalerna stort och att den ena kördes i regn och den andra på torr bana störde inte Ljusdals-föraren det minsta. Över huvud taget var det många nya förare som visade upp sig i den här klassen och bakom Peter var det tätt och spännande. I första finalen triumferade Frederick Bylund från Köping medan Patrik Jansson från Lerum tog hand om tredjeplatsen. I den andra finalen fick Bylund svartflagg efter att ha knuffat undan andraplacerade Max Jensen. I stället gick Patrik Jansson upp till silverplats, uppvaktad av 22-årige Johan Persson, från Köping som
tog sitt unga racinglivs första pallplacering.

Debutantseger i Formel Ford

Helgens gladaste segrare var utan tvekan en debutant, formelföraren Fredric Magnusson från Lit i Jämtland. Fredrik anlände till Kinnekulle Ring på fredagskvällen för att gå racingkurs och skaffa sig licens. Ett dygn senare stod han högst upp på prispallen och hyllades av sina konkurrenter i Formel Ford-racet.
- Ofattbart, sa Fredric. Som inte riktigt visste hur han skulle uppträda.
Den första formelbilsfinalen kördes i regn men Fredric visade att han behärskade även torrt underlag och låg bra med även på söndagen. Men nu hade de mer rutinerade konkurrenterna bättre sikt och i mål hade Fredric fallit tillbaka till fjärdeplatsen. Heatet vanns i stället av Mattias Thorén från Borlänge före Osmo Mikkilä, Huskvarna och Niklas Jonsson, Staffanstorp.

Veteraner i Superkart

I Superkart handlade det som vanligt om en strid mellan veteranerna Benjamin Ernryd och Bobo Westman. Benjamin stod dock inte att hota den här helgen utan vann dubbelt medan Bobo fick två andraplatser. Börje Gustafsson underlättade för sekretariatet genom att bli trea båda gångerna.
Design by Bloms IT