Heat 2
  B-Final

Antal tävlande: 329

Racerapport

SM i Roadracing körde sin första tävling 1983 under Gelleråsloppet. Det var rekordstort startfält med över 300 motorcyklar anmälda! I 750cc blev Peter Sköld stående kvar på startplattan när resten av fältet rusade iväg ned mot Trösenkurvan. Han kämpade för att få liv i sin cykel. Under tiden hann täten ända till hårnålen innan Sköld kom iväg. Den regerande mästaren Sköld körde i ett ursinnigt tempo och plockade förare efter förare. Under tiden ledde Peter Sjöström, utan att förta sig. När det närmade sig slutet fick Sjöström order från depån att öka tempot, för Sköld närmade sig mer och mer. Sjöström ökade och satte sitt snabbaste varv på sista varvet. Sköld satte tävlingens snabbaste varv och lyckades ta sig ända upp till andraplatsen! En otrolig insats, med tanke på att han stod still i ca en minut i början av loppet. Jan-Olof Odeholm kom trea.

Superbike bjöd på två spännande lopp. Esko Kuparinen vann det första före Göran Tunhage och Per Jansson. I det andra racet ledde Anders Andersson inledningsvis. Sedan tog Per Jansson över, tätt följd av Göran Tunhage. Peter Lindén jobbade sig sakta men säkert upp genom fältet efter en dålig start. På slutvarven var det en intensiv kamp om ledningen och på sista varvet ställde några varvningar till det för toppförarna. Jansson ledde genom sista kurvan, men Lindén lyckades pressa sig förbi på mållinjen och vinna med någon decimeter! Tunhage slutade trea. Per Jansson vann 250cc före Eilert Lundstedt och Mikael Melander. Jörgen Ask vann 125cc före Henry Riedel och Jan Bäckström.