SSK Kinnekulle 1982
Kinnekulle Ring 1982-09-04 - 1982-09-05

Resultatlistor


Castrol Cup
  Kval
  Race

Ferodo Cup
  Kval
  Race

Formel Ford 1600cc
  Kval
  Race

Formel Vee
  Kval
  Race

SSK Handicap
  Race

Volvo Turbo Cup
  Kvalheat
  Final

Vredestein Cup
  Kval
  RaceAntal tävlande: 92

Racerapport

' 'Racingtime' ' på Kinnekulle Ring
Helgens tävlingar på Kinnekulle Ring började redan på lördagen med VolvoCupens kvalheat och två lopp i SSK-serien.

Dessa kördes som gott var när väder väl lättnat och banan torkat upp. Under förmiddagens hällregn kunde förarna knappt träna. Minsta standardklassen blev en hård uppgörelse mellan tre ekipage sedan ett av dem, Molle Robertsson, Uddevalla, satte sin Amazon i avbärarräcket. Ledde från start till mål gjorde Bengt Pettersson, Örebro, och jagades av tvåan Jerry Davis, Halmstad och norrmannen John A Johansen.

Formel Vee och Formel Ford var ett stort startfält som drog iväg från startplattan -22 bilar. Trångt i första början men allt gick utan missöde denna gång och segern gick till Per Bredesen, Oslo, som körde en Formel Vee. Tvåa i den klassen blev finländaren Tauno Laine. Formel Ford-klassen vanns av Christer Offason, Malmö med Lennart Pihlqvist, Gråbo, som tvåa.

Volvo Turbo Cup

Volvo Turbo Cup hade sin final när det gällde racingdelen, då en backtävling återstår, på Kinnekulle Ring. Till den här tävlingen hade han bytt ut tidsträningen mot kvalheat. Varje förare fick köra tre kvalomgångar och precis som i rallycross räknades de två bästa tiderna, för startplaceringen i finalen.
Denna gång satt rallycrossföraren Stig "Emil" Emilsson i Volvos utmanarbil och gjorde redan under träningen ett gott intryck. - Har aldrig tidigare åkt riktig racing under mina tio år som rallycrossförare, säger Stig "Emil ". Men det skall bli roligt att pröva på då man sitter i en ”fabriksbil”.

Startfältet delades upp i tre heat under kvalen - sex bilar i varje heat. Många förare var innan start kritiska mot det nya systemet. Men de två första omgångarna klarades av under lördagseftermiddagen. Heatsegrarna hette Robert L Kvist, Mats Magnusson, Greger Petersson, Börje Thor, P-G Andersson och Uffe Granberg.

Så här var det ingen som tog två segrar. Noteras från de härkvalen var Stig "Emils" fina körningar som innebar en tredje och en andraplats.

SATTE RESPEKT

Söndagen inleddes för Volvoförarna med en ny kvalomgång och då tog Mats Magnusson och Robert L Kvist var sin ny heatseger. Den tredje gick till rallycrossföraren Stig "Emil" som därmed satte lite respekt på "racingåkarna". - Han kan bli svår att tas med under finalen, menade Uffe Granberg. Han jagade mig friskt i två heat. Så var det då dags för final. Bäst iväg kom Per-Gunnar "Peggen" Andersson och tog hand om ledningen. Från sitt sjätte startspår, utanför bankanten, kom Stig "Emil" och fanns direkt med på andraplatsen jämsides med Börje Thor. Men när Börje skulle växla fick han växelspaksknoppen i handen och missade totalt. Då passade Uffe Granberg och Robert L Kvist på att smita förbi "Emil" som då hade yttern i kvarnkurvan.

TÄTT LOPP

Men Stig kunde gå ned bakom Kvist och tog hand om fjärdeplatsen och med Börje Thor på femte. Så låg täten hela loppet igenom, tätt, tätt och jagade varandra. Ingen av dem fick någon lucka och ingen vågade heller chansa på andra spår då man var rädd att tappa placering. "Peggen" höll ledningen in i mål och tog därmed sin första seger i den här Turbo Cup.

- Roligt att man äntligen kunde vinna, menade "Peggen". Jag har ju tidigare haft en massa motgångar. Sedan är det roligt att visa konkurrenterna att man kan köra. - För det är en del som tvivlar, skratta "Peggen". Men inte han själv, i alla fall, då han kommer att satsa mera till nästa år, lovade han...?

SNABBYTE AV "LÅDA"

Uffe Granberg, som nu blev tvåa, tackade Börje Thor för detta. Varför undrar ni? Jo, Börje lånade ut en växellåda till Uffe då han i sista kvalet körde sönder sin och fick göra snabbyte mellan heaten... Börje Thor var riktigt arg efter målgången. Kastade växelspaksknoppen i asfalten så den studsade högt. Man förstår Börje för nu krympte hans ledningsmarginal ännu mer och backtävlingen i Göteborg blir helt avgörande.

Stig "Emils" fjärdeplats var en överraskning för många och han bevisade därmed att han är en mycket skicklig chaufför. Att åka jämt med Uffe Granberg, Robert L Kvist och Börje Thor gör inte vilken nybörjare som helst. Stig fick också mycket beröm av såväl konkurrenterna som av Bo Wikås hos Volvo. - Det var mycket bra gjort av Stig, menar Wikås. - Han är verkligen en fin förare då han så snabbt lärde sig både bilen, som är ny för hans del, och banan. - Får jag ett nytt försök kom mer jag inte att tacka nej, menade "Emil".

SSK-Serien

Söndagens rallycrosstävling, Göteborgs DM, på Kinnekulle Ring blev stundtals rolig och underhållande då "göteborgarna" kör med bredsladd och knuffar. Allt för hårda tyckte domaren stundtals och var rätt flitig emellanåt med svartflaggan.
Att det blev "närkontakter" berodde också en del på att man den här gången körde på den avkortade folkracebanan. Att Reine Carlsson är seriens bästa förare har han bevisat många gånger. Så hade han nog tänkt även den här gången. Men tyvärr varade hans framträdande bara i två heat, sedan gick en drivaxel på 343:an. Men I första heatet hann Reine visa lite av sin kapacitet och var ett halvt varv före sina konkurrenter i mål.

ÖPPEN AFFÄR

Nu blev det en liten mera öppen affär om vilka som skall gå till A-finalen. Tommy Svanelind, Arvika, åkte bra och efter flera heatsegrar var han i final. Samma sak gällde med Mats Johansson Linköping, i en turbo-Manta, och även Jonte Lundqvist, Jan Zackrisson, Håkan lvarsson, samtliga från Göteborg, grejade en finalplats. Turbo-Mantan med Mats vid ratten ryckte åt sig starten och ledde genom de första kurvorna. Sedan vände Tommy Svanelind på Mats som blev sist i fältet. I samma veva fick Tommy punktering och fick utgå. Håkan Ivarsson ärvde nu ledningen och höll den lätt in i mål före Jan Zackrisson och Mats som fick tredje platsen då Jonte bröt.

ROLIGT KNUFFANDE

Finalen varade bara i ett varv, sedan defilerade de tre återstående de fem kvarvarande varven. - Mats hade oturen att bli vänd ett par gånger under heaten. - Gör inget om de knuffar en lite, menar Mats. För det är ju det som är roligt.
Efter Göteborgs DM-final var det dags för Västra distriktet att kora sin DM-mästare. Här fick nu Tommy Svanelind revansch för punkteringen i den andra finalen. Vann nu helt överlägset och fick DM-tecken och blommor för besväret.

MORGAN BJÖRK

Design by Bloms IT