Heat 2

Antal tävlande: 112

Racerapport

Sportvagnshelg på Rudskogen

Racing NM bjöd in till Asfalt Supercars på Rudskogen med focus på sportbilar och andra fartvidunder. Det kom två utländska klasser av rang; Danish Supertourisme Turbo från Danmark och V8 Thunder Cars från Sverige. I Danish Supertourisme Turbo tog den förre WTCC-föraren Michel Nykjaer pole, men i alla tre racen var det Mikkel Mac som vann före just Nykjaer. I första racet kom Ole Petersen trea, medan Frederik Nymark kom trea i de båda sista racen. Dessa turbobilar är riktigt kul att se och höra. Det eldar häftigt ur avgasrören under inbromsning. Det fanns endast en norsk förare i detta startfält och det var WRC-reportern Molly Pettit. Hon gjorde tyvärr en felaktig start i första racet och slutade till sist på 13:e plats. I andra racet kom hon tia och i det sista racet kom hon sexa.

V8 Thunder Cars körde en deltävling i det svenska mästerskapet. Mattias Lindberg kom till Rudskogen full av självförtroende efter fyra raka segrar i mästerskapet. Han inledde också med att ta pole på Rudskogen. I första racet tog regerande mästaren Alexander Graff årets första seger, men det blev ett kort firande… Det visade sig att teamet av misstag hade satt på ett omärkt däck, varför Graff diskades från tävlingen! Segern gick i stället till Lindberg som vann före Marcus Palnér och Christoffer Bergström. Lindberg fick hjälpas ur bilen, för han hade stora smärtor i sin armbåge. – Det är troligen en nerv som har kommit i kläm, sa Lindberg. Hans start i andra racet såg länge osäker ut, men med hjälp av is och smärtstillande medel kunde han ändå fortsätta. Palnér blev dock för stark i andra racet där Palnér tog sitt livs andra seger i V8. Lindberg kom tvåa och efter lite strul blev till sist Bergström trea igen. Heatet hade nämligen flaggats av ett varv för sent och resultaten blev uppgraderade efter en stund. Detta var Bergströms första besök på pallen.

Den norska ”värstingklassen” var GT+, GT1 & GT2. Joakim Ottersen hade en bra helg där han vann alla tre racen före Jan-Hroar Björklund i GT+. Ottersen satte dessutom ett nytt banrekord! Thomas Solberg tog två segrar i GT2 och Steffen Andre Feet en. Pål Berg vann två race i GT1 och Dagfinn Larsen ett.

Det var betydligt mer blandade resultat och fler bilar i GT3, GT4 & GT5. Odd Rune Naersnes vann det första GT3-racet före Olav Rygge och Per Andre Stöle. Stöle vann andra racet före Håvard Kollen och Rygge. Marcus Påverud vann det tredje racet före Naersnes och Rygge. I GT4 vann Per Stöldal det första racet före Eirik Tveitan och Alf Marius Loe Sandberg. I andra vann Ådne Kollen före Tveitan och Sandberg. I tredje vann Stöldal före Sandberg och Tveitan. I GT5 vann Remi Brenden Ödegård det första racet före Erik Halvorsen och Thomas Hårajuvet. I det andra vann Hårajuvet före Ödegård och Halvorsen. I det sista racet vann Halvorsen före Ödegård och Hårajuvet. Mycket jämnt och fint fördelat, mycket tack vare den omvända startordningen.

Formula Basic bjuder alltid på spännande race. Den här helgen var det en tvekamp mellan Lars Solheim och Edward Sander Woldseth. I kvalet tog Solheim pole med 0.2 sekunder före Woldseth. Den stora överraskningen var att på tredje tid fanns Asle Rugland Skjörestad i sin första tävling i bilen! Solheim vann första racet med 0.2 sekunder före Woldseth. Marius Winås kom trea, men han var distanserad med nästan 30 sekunder! Det blev samma pall även i andra racet, men då var segermarginalen endast 0.068 mellan Solheim och Woldseth!

Shortcar hade ett stort startfält som även inhyste Seven & RSR-klassen. Sivert S Johansen vann båda racen före Julius Slatlem i Shortcar Extreme Thor Gunnar Hagen och Rune Hansen delade på tredjeplatserna. Malin Jahnsdatter Blad har gjort comeback i Shortcar Bandit i år och i helgen tog hon en dubbelseger. Dennis Moen tog en dubbelseger i Seven.

Avslutningsvis kördes ett långlopp över fyra timmar på lördag kväll. Det var bara ett norskt team med på startlinjen bland alla danskar och det var Marcus Påverud i sin TCR-Honda. Påverud tog pole, men någon seger blev det tyvärr inte. Holmgaard Motorsport vann på 147 varv. Team Pad Borg Park kom tvåa, slagna med ett varv. Påverud och hans team Insight Racing slutade på tredje plats tre varv efter vinnaren.

Nu blir det ett långt sommaruppehåll innan racingen återvänder till Rudskogen i Augusti och tävlingen Asfalt Classic. Men Formula Basic och GT är inbjudna att köra Raceweek på Kinnekulle i juli först om de vill.