Porsche Club Festival Alastaro 2016

Alastaro 2016-08-26 - 2016-08-27

Results list


Formula STCC Nordic
  Qualify
  Heat 1
  Heat 2

Porsche Sports Cup Scandinavia
  Qualify
  Heat 1
  Heat 2

Renault Clio Cup JTCC
  Qualify
  Heat 1
  Heat 2

Number of competitors: 43

Race Report
The race report is usually written in Swedish. Use Google Translate to translate it into another languages.

Oscarsson tillbaka i Clio Cup-toppen efter dramatik i Finland

Efter kraschen i Falkenberg var Nicklas Oscarsson tillbaka i Clio Cup vid helgens gästspel i Alastaro. På finländsk mark blev det seger, en andraplats och återtagen ledning i mästerskapet.
– Skön revansch, konstaterade Oscarsson, som var den förste att beklaga att främste konkurrenten Marcus Annervi blev påkörd och tvingades bryta det andra heatet.

Historien är välkänd vi det här laget: Oscarsson rullade flera varv i juli månads tävling i Falkenberg, men undkom den otäcka och spektakulära kraschen utan allvarliga skador.
I finländska Alastaro var stockholmaren tillbaka. Och det med besked.
– På de första testpassen fick jag det inte att stämma på banan, men sedan började det regna och då lossnade det, berättar Oscarsson.
Han var snabbast i kvalet och såg med sina tider där till att han fick starta lördagens båda race från pole position.
– I det första heatet tog Albin Wärnelöv starten, men jag lyckades ta mig om honom i slutet på det första varvet och efter det kändes det ganska lugnt, säger Oscarsson, som vann före Wärnelöv och Ilmari Korpivaara.
Nye finländaren Aarni Salminen, som gjorde sin första tävling serien, slutade fyra och närmast efter sig hade han Johan Carlström, som tangerade sitt personbästa i Clio Cup.
Marcus Annervi fick det inte riktigt att stämma utan fick nöja sig med sjätte plats.

Om det första heatet var relativt lugnt blev det andra mer dramatiskt. Åtminstone inledningsvis.
– Då var jag snabbast i starten, men det var inte roligt att i backspegeln se hur Annervi fick stopp och Johan Carlström, som inte hann bromsa, flög över honom. Jag förstod att racet tog slut för båda två där, vilket var synd. Det är alltid roligare att göra upp på banan, säger Oscarsson, som i omstarten efter rödflagg tappade ledningen till Korpivaara.
– Jag försökte hänga på honom, men han var för snabb helt enkelt, medger Oscarsson, som tack vare insatsen i Finland återtagit ledningen i mästerskapet. Till Solvalla kommande veckoslut, 2-3 september, kommer han med en ledning på 13 poäng.
– Det trodde jag inte när vi åkte hit, men 13 poäng är ett bra utgångsläge inför de avslutande två deltävlingarna i mästerskapet.

Ilmari Korpivaaras seger i det andra racet var välförtjänt. Han var snabbast på banan den här helgen. Finländaren noterade bästa varvtid i båda racen och hade det inte varit för en avåkning i det första heatet hade han troligtvis utmanat om segern redan då. På grund av en bestraffning från Falkenberg startade han från sjunde ruta, körde upp sig till tredje och hade alltså mer på gång.
Finländarens poängskörd gjorde att han tog in på mästerskapstrean Albin Wärnelöv. Inför deltävlingen i Alastaro skiljde det 12 poäng mellan de båda. Nu är avståndet bara tre. Detta trots att Wärnelöv också fick ihop ett fint facit i Finland. Andraplatsen i det första heatet följde han nämligen upp med en tredjeplacering i det andra.
– Det kommer att bli en hård fight mellan mig och Korpivaara i de tävlingar som återstår. Bortsett från kvalet är jag supernöjd med min insats, sammanfattade Wärnelöv.

Aarni Salminen blev fyra även i det andra racet där Axel Mörner körde till sig femteplatsen strax före juniorerna Julius Ljungdahl och Anthon Caldana.
Insatsen i det andra heatet var skön revansch för de sistnämnda. I det första körde de nämligen ihop och tvingades bryta. Där segrade Joel Jern, som fick kämpa sig i mål som trea med trasig styrservo i det andra heatet. JSM-tabellen toppar västgöten alltjämt, nu 19 poäng före Ljungdahl. Caldana är trea.

Marcus Annervi, vars stopp i starten berodde på tekniska bekymmer, fick föras till sjukhus med smärtor i nacke och rygg efter kraschen.
– Jag är omtöcknad, öm i ryggen, men har inte ådragit mig några frakturer, sa han när han var tillbaka på banan lördag kväll.

– Hur det är med bilen vet inte. Den ser inte så illa skadad ut, men man vet aldrig förrän man börjar skruva i grejerna. Förutom skadorna som kraschen skapade har vi under hela helgen haft något fel som gjort att vi haft svårt att hitta rätt inställningar. Vi måste komma till rätt med det också innan vi åker till Solvalla på torsdag. Det blir en kamp mot klockan, säger Annervi och låter ganska optimistisk trots allt.
Att han tappade ledningen i mästerskapet och är 19 poäng efter inför kommande helgs övningar i Stockholm var inget han funderade speciellt mycket över efter tävlingen i Finland.

– Jag räknar inte poäng redan. Vårt mål är att vara bäst och mycket talar väl för att det här inte kommer att avgöras förrän i finalen på Ring Knutstorp.

Tre titlar för Linus Lundqvist efter säsongens tuffaste race

Mästare i Formula STCC Nordic, junior-SM och NEZ.
Linus Lundqvist var självklart lördagens man när han säkrade tre racingtitlar i finländska Alastaro.
– Vilken helg! Vilka race! Det här är bland det värsta och bästa jag varit med om, jublade Lundqvist över insatsen som ledde fram till den mäktiga trippeln.

Linus Lundqvist visste att han kunde avgöra säsongens alla mästerskap i Formula STCC Nordic när han tog färjan till Finland i onsdags kväll. Att leverera på beställning är aldrig lätt, men 17-åringen från Tyresö lyckades.
Men han fick verkligen kämpa för framgången.
– Det här var utan konkurrens säsongen tuffaste heat, medger Lundqvist.

Hemmaföraren Juuso Puhakka var den ende som kunde hindra Lundqvist från att säkra mästerskapstitlarna i Finland. Och han gav sig inte utan kamp. Lundqvist och Puhakka racade tufft mot varandra. Så tufft att båda bestraffades med 20 sekunders tidstillägg av tävlingsledningen i det första heatet. Lundqvist var först över mållinjen, men flyttades ner till tredje plats. Puhakka körde punktering, bröt och var besviken sexa i resultatlistan.

I det andra heatet fortsatte kampen mellan de heta titelrivalerna.
– Det racet var ännu galnare, säger Lundqvist, som bland annat höll på att bli ett offer för en sen inbromsning av Hugo Nerman.
– Han flög över mig!
Puhakka ledde länge racet, men på de sista varven tog sig Lundqvist förbi. Finländaren försökte kontra, men fick nöja sig med andra plats – som blev en ny sjätteplats efter ännu en bestraffning.

– Vi hade en fantastisk speed den här helgen och det känns självklart underbart med tre titlar i bagaget. Nu kan vi åka till årets sista deltävling och bara njuta.
Linus Lundqvist blev fyra i STCC:s formelbilsklass förra året, placeringen bakom Juuso Puhakka. Med de meriterna fick duon dela på favoritskapet inför årets säsong. Båda hade som självklart mål att vinna. Det blev Lundqvist som lyckades.
– Vad som avgjort till vår fördel? En av nycklarna bakom titlarna är att vi som team fungerat fantastiskt bra. Sedan var det viktigt att jag började säsongen bättre än Puhakka och fick ett psykologiskt övertag på honom redan i premiären i Skövde.

Nu var det inte bara Linus Lundqvist som hade anledning att jubla i Alastaro under lördagen. Skåningen Philip Hall tog sin första seger i Formula STCC Nordic och Edward Jonasson från Karlskrona slutade tvåa i heat ett, hans första pallplats i mästerskapet.
I det första, stökiga racet, blev det dessutom personbästa för unga danskan Amalie Wichmand när hon korsade mållinjen som fyra.

I det andra, lika händelserika racet, erövrade Robin Fredriksson och Hall pallplatserna bakom Lundqvist. Jonasson var fyra och Emma Svensson, som tvingades bryta det första heatet med trasigt grenrör, slutade femma.

Hugo Nerman, som kom till Finland som trea i mästerskapet och tvåa i JSM var inte lika glad som ovan nämnda. I det första heatet var han inblandad i en krock och tvingades bland annat i depå för att byta däck. Femteplatsen där var inte vad Nerman hade hoppats på, men tyvärr gick det inte bättre i andra. Det var där han bromsade på sig, flög över Lundqvist och hamnade i en sandfålla och bröt.

Även om Lundqvist körde hem samtliga tre titlar i Finland finns det fortfarande många kamper att se fram emot i den sista deltävlingen, som avgörs på Ring Knutstorp 23-24 september. I Formula STCC Nordic har Hall grepp om tredjeplatsen bakom Lundqvist och Puhakka, men en revanschsugen Nerman skuggar och kanske kan även Fredriksson blanda sig i striden.

I junior-SM är det samma trio som är hetast i kampen om medaljerna bakom guldgossen Lundqvist.

Saxat från STCC.se

Landet bjöd på ett mycket växlande väder. Sol och varma banor ena dagen och stundvis ihållande
duggregn och stormvindar den andra. Humöret var dock på topp bland förarna som denna helg fick
mycket väntetid på lördagen. Lite väl mycket ibland.

De finska kommentatorerna var väldigt svåra att förstå då de inte behärskade det engelska språket så
bra heller. Mycket gissningar blev det och tur som var så slutade det hela mycket bra.

Vårt gäng på 7 ekipage sopade ganska rent på prisbordet i våra klasser och även där var det svårt att
få ihop vem som vunnit vad. En djupare granskning på gravyrerna och på de utskrivna resultatlistorna
kunde så småningom klargöra ett och annat.

Att åka färjan över både till och från Finland var hur smidigt som helst. En stark rekommendation är
att boka hytt båda turerna oavsett om man åker natt eller dag. Det är skönt att få krypa ner under ett
täcke ett tag. Turen tar trots allt ca 11 timmar.

Lite fria träningsvarv på den för övrigt ganska flacka banan gjorde att vårt gäng kunde sätta spårval,
tider och prova sig fram under fredagen. Lite nya regler som gäller i Finland fick vi presenterade för
oss ganska snabbt då vi kör på ett helt annat sätt. Bara att vara vaksam och hålla koll i speglarna lite
mer.

Inga större incidenter under helgen. Lite oljesprut från en finsk deltagare gav lite kladd på rutan på
bakomvarande bilar och tyvärr fick han rulla vidare alldeles för länge innan det uppdagades. En
plåtkontakt med mest lackskador då en annan finsk deltagare var lite för närgången på en av oss och
till sist en test i att åka rakt ut i sandfållan för att få med sig lite finsk mark hem. I övrigt ett helt
felfritt race med mycket skratt i depån.
Svensk bil #12 med de två förarna provade en annan taktik. Där den ene snurrar två gånger på banan
vid olika pass medan den andre glömde att ta av sig regngaloscherna och sätta på transpondern
under sin testkörning på lördagsmorgonen. ”Jag hade lite dålig känsla under detta träningspass…”
blev kommentaren med ett skratt.

Extra grattis till #24 Sundfors som i Race 2 höll sin position och kom 5 totalt i detta race. Före några
finska cup bilar. Bra jobbat!
//Pia Nilsson 11117 B
Design by Bloms IT