Jyllandsringen GP Danmark 2015

Jyllandsringen 2015-08-28 - 2015-08-30

Resultatlistor


AutoMester DTC
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Citroën DS3 Cup
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Seven Racing
  Kval
  Heat 1
  Heat 2

Special Saloon
  Kval
  Heat 1
  Heat 2
  Heat 3

Antal tävlande: 83

Racerapport
Racerapporten är oftast skriven på Svenska. Använd Google Translate om du vill översätta den till ett annat språk.

Folkfest på Jyllandsringen

Den största tävlingen på Jyllandsringen varje år kallas GP Danmark och den har körts i många år. På senare år har det blivit allt fler norska förare som har fått upp ögonen för denna tävling. I år kördes tre norska klasser tillsammans med de danska. Det var Seven Racing, Citroën DS3 Cup och NTCC. 11 000 åskådare trivdes gott i det fina sensommarvädret.

Seven Racing körde både norskt och skandinaviskt mästerskap. Jörn Martin Aalerud tog pole, men det var Steffen Hansen som var snabbast iväg i starten. Aalerud kunde dock snart återta ledningen och han vann det första racet före Hansen och Eric Breivik. De vände på topp fem inför andra racet, som därmed blev mera spännande att se. Aalerud lyckades vinna även det andra racet före Hansen med Daniel Gustav Raastad på tredjeplats. Aalerud blev Skandinavisk mästare och han leder NM inför finalen på Vålerbanen.

Några få tappra norska förare har slitit hårt mot rutinerade danska förare i Citroën DS3 Cup under året. De flesta deltävlingarna har körts i Danmark där danskarnas stora rutin har varit ett handikapp för de norska förarna. Nu kom norrmännen till Jyllandsringen för andra gången i år och nu hängde de med bättre. Det blev en tuff helg för Theodor Olsen. Han har slipat formen med att köra Formula Basic i sommar, men nu var han tillbaka bakom ratten i sin Citroën. Växelådan rasade på testkörningen. Det fanns ingen reservlåda på plats så de fick köra flera timmars bilväg för att hämta nya delar. Lådan skruvades ihop lagom tills det var dags för tidskörningen. Karin Elise Fossen var bäst i kvalet med en sjätteplats före Marcus Påverud sjua och Olsen åtta. Emrik Smedberg kvalade in som tia och Andreas Nesset tog 13:e startposition. I första racet låg de norska förarna och tampades mitt i fältet. Påverud körde in på sjätteplats och tog därmed pole till andra racet. Fossen kom sjua, Nesset nia, Smedberg tia medan Olsen vek åt sidan redan på uppvärmningsvarvet. Växellådan hade rasat igen...

Påverud tappade direkt ledningen i starten på andra racet, men han hängde kvar i toppen och var med i kampen om pallplatserna hela racet igenom. Det blev till sist dansken Jörgen Worthmann som tog sin första seger efter tre år i klassen med Påverud på en hedrande andraplats. Smedberg kom fyra, Fossen sjua medan Nesset bröt. Olsen fick inte tag i någon ny växellåda så han kom inte till start.

Huvudklassen i Danmark är DTC och NTCC körs tillsammans med den. Marius Nakken och Elling Sebastian Aarvik har gång på gång visat att de hänger med i toppen när allt stämmer. Nakken kvalade bäst av norrmännen med en niondeplats. Han blev sexa i första racet och fick därmed starta i andra led i andra finalen. Där försökte han ta sig upp i ledning i kurva tre, men fick i stället en knuff och körde igenom sandfållan och tappade en massa placeringar. Det blev en sjundeplats till sist. Finalen bröt han... Aarvik kvalade 12:a, bröt första finalen sedan gaswiren gått av och han fick därför starta sist i andra finalen, där han körde upp sig till tionde plats. Efter en ny fin uppkörning avrundade han finalen med en sjundeplats. Heidi Frydenhaug hade med sig ett stort sällskap blåklädda påhejare som fick se henne köra i mål på 17:e, 15:e och 12:e plats. Christer Gislerud körde i mål på 19:e, 18:e och 13:e plats. Bjarne Nordal fick bryta första racet sedan bilen hade tappat drivning. I andra racet krokade han ihop med en annan bil och fick bryta. De hann inte bogsera ut hans bil i tid så han missade tredje racet helt och hållet.

Förutom de norska klasserna deltog nio norrmän i Special Saloon-klassen. Christian Nilsen och Rune Ydstebö har kört hela den danska serien i år och de har gett danskarna en ordentlig match. På kvalet var dansken Claus Christensen snabbast, följd av Christian Nilsen. Ydstebö fick problem med trafik och satte femte bästa tid. Christensen vann första racet med en och en halv sekund före Nilsen. Ydstebö körde i mål som femma. I andra racet vann Thomas Fjordbach före Ydstebö, medan Nilsen bröt. Fjordbach och Nilsen hade en tuff kamp om ledningen i tredje racet. Det slutade med att de krokade ihop och båda fick bryta! Ydstebö trodde inte sina ögon, han ärvde ledningen och vann racet! Björn Olav Wiik hade en bra helg i klass 5. Han tog en tredjeplats och två segrar. Rune Gulbrandsen bröt det första racet med bromsproblem och fick kritik av sin fru som sa att han körde så sakta att fåglarna hann bygga bo i hans bil! Detta blev tändvätska för Rune som avrundade med en tredje och en andraplats. DNF-teamet hade samlat sina styrkor och rest till Jyllandsringen med ett sällskap av 150 personer. Företaget Contesto var också med och de startade insamlingen till en prispott på 123 000 kr, som fördelades till dem som körde med DNF-dekal på sin bil. Alla som pratade Rogalandsdialekt var välkommen in i sällskapstältet under hela helgen! Rune Ydstebö tog hem totalsegern i klass 4, Björn Olav Wiik vann klass 5, Michael Carlsen vann klass 3 och Martin Vedel Mortensen vann klass 2. DNF-teamet lovade att komma med ännu mera besökare nästa år!

Nu återstår två tävlingar i Norge i år. Först Rudskogen Motorfestival om två veckor med NTCC, Citroën DS3 Cup och Shortcar. Danska DTC är också med, liksom danskarna i Citroënklassen. Helgen efter körs alla NM-finaler på Vålerbanen.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se