Robin Rudholm vann 2004

Årets stora utropstecken i svensk racing var Porsche Carrera Cup. Under Tony Rings ledning basunerades det ut före säsongen att det skulle bli något i hästväg. När det så blev premiär på Ring Knutstorp kom endast sju bilar till start och många undrade om det bara var ett luftslott? Men Tony var lugn och menade att det kommer mera. Han hade rätt, dessa härliga boxermotorer med över 300 hästar lockade mycket kvalificerade förare till serien. Lägg därtill att Porsche Sverige hade ställt upp med en ”kändisbil”. En handplockad förare fick chansen att ratta kändisbilen vid varje tävlingstillfälle och vilka förare det blev! Eller vad sägs om: Peggen Andersson, Mika Häkkinen, Jens Edman, Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, Olli Happalainen, Tony Rickardsson, Nicholas Kiesa och Kenny Bräck.

Vid årspremiären på Ring Knutstorp inledde Nicklas Karlsson på samma övertygande sätt som han avslutat fjolårets STCC-säsong med att vinna båda heaten. Några kanske höjde på ögonbrynen när unge Fredrik Ros blev tvåa i båda heaten. Fredrik som bara var 19 år blev tvåa 2003 i Formel Ford, men att köra Porsche är en helt annan sak. Fredrik visade under säsongen att detta inte var en engångsföreteelse.Andra deltävlingen kördes på finska Ahvenisto i Hämeenlinna och segrarna delades mellan Mika Häkkinen och hans kompis Markus Palttala. Mantorp var nästa anhalt och här visade Fredrik Ros verkligen sin talang. Från femte startposition gick han upp och vann! I det andra racet gick det hett till och flera bilar bröt. Då klev Magnus Wallinder fram och vann. I Falkenberg blev tidskvalet en riktig rysare. På en upptorkande bana satte nästan alla förare ny poletid varje varv. Alla förstod att det handlade om att lyckas pricka in att få köra sist över mållinjen när kvalet var slut. Mycket riktigt blev det så och det var hemmasonen Peggen Andersson som lyckades. Från pole vann han racet i stor stil. I det andra racet blev det äntligen vinst för Robin Rudholm, som dittills varit på pallen i samtliga race utan att vinna. Rudholm följde upp med dubbelseger både på Alastaro i Finland och Gelleråsen. I Karlskoga kördes kändisbilen av femfaldige Världsmästaren i Speedway, Tony Rickardsson. Tony körde mycket respektlöst och imponerande stort med att ta två fjärdeplatser.

Jyllandsringen blev näst sista anhalten. En tävling som även STCC skulle ha kört, men som blev inställd på grund av problem med TV-rättigheter! Förra årets Minardi F1-förare, Nicolas Kiesa, körde kändisbilen och vann ena heatet. Ett stökigt andra heat vanns av Nicklas Karlsson. Finalen kördes på Mantorp och Kenny Bräck gjorde en mycket uppmärksammad comeback. Detta var hans första race efter den fruktansvärda smällen som så när tog hans liv hösten 2003. Kenny imponerade stort på förtesterna och den fria träningen. Han satte den snabbaste tid som någonsin gjorts av en Porsche 996 på Mantorp Park! Men när det var dags för tidskval var det blött men upptorkande och det blev rena lotteriet! Kenny satte fjärde tid på regndäck, men tre förare före honom satte snabbare tider med slicks. I racet förlorade Kenny sin frontsplitter och med svår understyrning kunde han inte bli bättre än femma. Nicklas Karlsson vann racet före Magnus Wallinder och Robin Rudholm. Nicklas avslutade säsongen som han började den, med seger. Men det hjälpte inte, mästerskapet vanns ändå av Robin Rudholm som bara missade pallen i ett heat under hela säsongen, då blev han fyra (samt ett brutet race)!

Fredrik Ros var årets stora utropstecken och han slutade tvåa före Nicklas Karlsson. Dessa tre fick möjligheten att köra finalen i Tyska mästerskapet på Hockenheim. Det var faktiskt Fredrik Ros som imponerade mest med att köra in på tiondeplats. Det ryktas om fler Porschar till nästa år och ytterligare några namnkunniga förare. Om så blir fallet så kommer Porscheklassen att hålla minst lika hög standard som STCC!

Tony Ring anlitade Bengt-Åce Gustavsson från Racefoto att vara klassens officiella fotograf under premiäråret. Tanken var att Tony skulle leda klassen några år till, men efter några meningsskiljaktigheter kring vem som skulle göra vad enligt kontraktet valde tyvärr Tony att kliva av klassen redan efter ett år.

Nedan ser ni länkar till Resultat, Bilder & Tabell:
Design by Bloms IT