Antal tävlande: 106

Racerapport

Spännande avslutning på den norska racingsäsongen med finalen på Rudskogen

Rudskogen

Finalen för de norska mästerskapen i racing avgjordes på Rudskogen i helgen. Drygt 100 förare kom till start och de kämpade väl. Det mest spännande racet var Formula Basic. De har ett lite speciellt upplägg då enbart det sista racet avgör vem som blir Norgesmester. Mads Emil Siljehaug gjorde sin debut i klassen på Våler senast och han har lärt sig snabbt, för han tog pole och han vann det första racet före Robert Svensson och Joakim Trinerud Rognlien. Finalracet blev otroligt spännande med fem förare som slogs om ledningen från start till mål. Det var omöjligt att förutse vem som skulle vinna racet och det var lika tätt ända in till mållinjen där fyra förare gick i mål inom en sekund! Siljehaug höll för trycket och blev alltså Norgesmester i sin blott fjärde biltävling någonsin! Robert Svensson kom tvåa och Robin Friskopps kom trea, men eftersom bara dem med norsk licens kan vinna medaljer gick silvret till Tommy Östgaard och bronset gick till Mathias Hansen. I Norgescupen vann Östgaard före Rognlien och Hansen. Ett flertal gokartungdomar har fått upp ögonen för Formula Basic som ser ut att få ett gott tillskott med förare till nästa säsong.

I GT-klasserna var det ganska givet vem som skulle vinna inför finalen, med ett undantag. I GT4 ledde Lars Faale med endast en poäng före Molly Pettit. Heatet med GT3 och 4 har varit stort vid alla årets tävlingar och för att ge förarna bästa möjliga sportsliga chans beslöt man att köra klasserna var för sig i finalen. I GT 4 missade Faale totalt i kvalet så han startade först på nionde rutan. Även Pettit hade problem och startade först på 11:e ruta! Faale gjorde en kanonstart och han var snabbt uppe i ledningen. Pettit försökte köra upp sig genom fältet, men fastnade i trafik och blev också ordentligt påkörd under resans gång. Faale vann racet före Arild Riise och Finn Björn Vegem. Pettit slutade på femte plats. Inför långloppet var Pettit piskad att slå Faale för att ta NM-guldet. Det blev en kamp mellan Faale, Frode Egeland och Andre Linder om ledningen medan Pettit hamnade i klungan som låg en bit efter tättrion. Det blev närkontakt mellan ledartrion och bakkofångaren på Linders bil hängde lös och han tvingades bryta racet. Faale hade fått en smäll på höger framhjul och bilen gick allt långsammare. Pettit lyckades slita sig loss från klungan och tog upp jakten på Faale. Egeland seglade ifrån och vann stort medan det blev kamp ända in till mål mellan Faale och Pettit. Faale lyckades ta andraplatsen före Pettit med endast 0.4 sekunders marginal och han vann därmed NM-guldet före Pettit och Vegem.

I GT 3 vann John B Roligheten första racet före André Falkenhaug och Björn Tvedt. Falkenhaug var därmed klar mästare. I andra racet var det riktig kubbning i täten. Det var kamp ända till mål där Roligheten vann med mindre än en sekund före Aleksander T Schjerpen och Falkenhaug. Roligheten tog NM-silvret och Schjerpen fick brons.

GT 1 & 2 och NTCC kördes i samma heat. Haavard Lien vann GT 1 före Per Henrik Skjolden och Joakim Ottersen. I GT 2 vann Rune Ydstebö före Per Arne Lunde och Tor H Brynjelsen. I NTCC vann Marius Nakken före Marius Fjeld och Ronny Vestengen. I andra racet var det katt och råttalek om ledningen mellan Ottersen, Lien och Roger Hermansen. Lien tvingades bryta med tekniska problem. Ottersen vann före Hermansen och Vidar Frogner. I GT 2 fick vi samma trio på pallen och det såg vi även i NTCC. Lien tog guldet i GT1 före Hermansen och Ottersen. I GT 2 saknades Frode Alhaug i finalen, då han körde sönder en kolv på träningen, men han vann NM-guldet före Lunde och Ydstebö.

I Seven Racing behövde Kevin A Aabol i princip bara komma till start för att vinna NM, men han ville avsluta med stil så han vann första racet före Elling Sebastian Aarvik och Ådne Halstenrud. I det andra racet, med omvänd startordning, kom Oskar André Sandberg iväg först. Han fick snart sällskap i toppen av Aarvik, som lyckades ta sig förbi och vinna för första gången i år. Sandberg tilldelades 30 sekunder för tjuvstart så Aabol kom tvåa och Daniel Björk Nordgård kom trea. Aabol vann både juniorklassen och NM-Guldet. Jeanette Malm kom tvåa i juniorcupen före Aleksander Nordgård. Aabol vann sju tävlingar i år och tog NM-guldet före Halstenrud och Nordgård.

I de historiska klasserna fick vi se Mads Gjerdrum vinna minsta klassen upp till 1300cc före Egil Alver och Jan Gunleik Kilen. Gjerdrum försvann med punktering i andra racet som vanns av Yngvar Ekorness före Alver och Kilen. I klassen över 1300cc vann Jan-Hroar Björklund före Per Fjeld och Leif Kindseth. Det blev samma ordning även i andra racet. Klassen upp till 1300 cc 1966-1971 vanns av Vegard S. Maere före Morten Chr. Schönheyder och Heidi Akre. Det blev samma ordning även i andra. I klassen över 1300cc vann Olav Rygge före Atle Ramberg och Per Egil Moseby. I andra racet vann Rygge före Moseby och Knut Chr. Hallan. I den nyaste klassen för bilar mellan 1972-1976 vann Holm Jacob Matheson före Rune Rödset och Aiman Timraz. I andra blev det tyvärr närkontakt mellan Rödset och Matheson och Matheson tvingades bryta. Steinar Gjersrud vann före Timraz och Hans Petter Havdal.

Slutligen kördes Porsche Club Racing. I klass 1 vann Runar S Olsen före Jon Haraldsen och Geir Gillebo. I andra racet vann Olsen före Gillebo och Haraldsen. I klass 3 vann Lars-Erik Wogsted före Espen Isager i båda racen. I klass 5 A vann Odd-Rune Naersnes före Thomas Solberg och Per Öyvind Seeberg. I andra vann John B Roligheten före Solberg och Seeberg. I 5 B vann Gisle Valen före Wiggo Dalmo och Oyvind Nielsen i båda racen. I 5 C vann Vidar Frogner före Lasse Eidsvold i första. I andra bröt Frogner och Eidsvold vann.

Den norska racingsäsongen är slut, men det finns fler aktiviteter. Bilsportkonferansen i oktober och Premiegalan i november.