Racerapport

Rudskogen gjorde det igen

Rudskogen Motorfestival har blivit ett begrepp inom motorsporten. De har förenat racing med uppvisningar och kringarrangemang på ett sätt som lockar publiken mer än på ”rena” racingtävlingar. Ett mycket lyckat koncept som bara blir större och större för varje år.

Årets upplaga bjöd på uppvisningar av flygmaskiner, F1-föraren Mark Webber i en Porsche och en monsterdragster på 10 000 hästkrafter!!!

På racingsidan kördes GT, Shortcar, Historic och Superbike. Joakim Ottersen lovade att försöka slå sitt eget banrekord och redan på kvalet var han under rekordtiden (men man får bara sätta rekord under race). I första racet körde förarna på en blöt bana, varför det inte blev några snabba varvtider. GT2-föraren Steffen Andre Feet trivdes bäst i vätan och han vann racet före Ole William Naersnes (GT2) och Kai Roger Bakken(GT+). I andra racet var banan torr och då kunde ingen hindra Ottersen att vinna racet och han lyckades även slå sitt eget banrekord!!! Den nya tiden lyder: 1:21.765. Kai Roger Bakken kom tvåa och Dagfinn Larsen (GT1) kom trea. Ottersen vann även det tredje racet, men han lyckades inte förmå sig att sänka tiden ännu en gång. Bakken kom tvåa och Feet kom trea.

I det andra GT-heatet körde klasserna 3, 4 & 5. Här blev det betydligt jämnare. Håvard Kollen var mest på hugget och han vann första racet före Per Andre Stölen och Odd Rune Naersnes. I andra racet blev det en ny seger före Kollen medan Stölen och Naersnes bytte platser på pallen. I tredje racet vann Stölen före Kollen och Naersnes. Alla körde i GT3. I GT4 inledde regerande mästaren Per Stöldal med seger före Alf Marius Loe Sandberg och Ådne Kollen. I andra racet var det Sandberg som vann före Gunnar Sövold och Stöldal. Sandberg vann även det tredje racet före Stöldal och Sövold. I GT5 blev det samma trio på pallen i alla tre racen med Remi Brenden Ödegård före Erik Halvorsen och Trond Brekke.

I Shortcar gjorde Lars Nordli comeback och han vann första racet före Steinar Solibakke Klev och Thor Gunnar Hagen. I andra racet tvingades tyvärr Nordli att bryta. Solibakke Klev vann före Björnar Henriksen och Bernt Harald Jensen. I 600cc vann Eivin Brynildsen före Stian Frydenlund och Thea Olsen i första racet och i andra vann Frydenlund före Petter Saeves Waskaas och Christoffer Amundsen.

De historiska racerbilarna var färre än på länge, varför de körde alla klasser i ett enda heat. Hans Peter Havdal vann det första racet från pole, men han diskades i den tekniska efterkontrollen. Marius Thormodsen utropades därför som segrare före Mads Gjerdrum och Morten Thomte. I det andra racet vann Tor Magne Tjemsland före Morten Gjerlöw Larsen och Hans Peter Havdal.

I Superbike tog Ole Björn Plassen en dubbelseger och han sänkte dessutom sitt eget banrekord för motorcyklar.